onsdag 16 maj 2012

Här kan man köpa hasch hos frisören

Vi hälsade på en kompis i hans bar.
- Du, är inte det han som bor i mina föräldrars hyreshus, undrar Jesús och kikar på mannen som just kommit in.
- Jo, det är det. Han brukar äta här.
- Säljer inte han kokain?
Kokain. Nej, det här är ingen vanlig droghandlare, ingen vanlig kokainförsäljare, som han som bor några våningar under Jesús föräldrar. Nej, den här mannen är en av de verkligt stora droghandlarna i Sevilla.
En av de verkligt stora.

När vi pratar om det i bilen på hemvägen blir Jesús förvånad när jag säger att jag inte känner någon i Sverige som tar droger.
- Ingen? Inte ens kokain?
- Nej, inte vad jag vet.
Här är droger så vanligt. Eller påtagligt.
Först har vi förstås cannabis.
Det känns som att alla röker på här.
Cannabis är lika naturligt som alkohol nästan. Går man på stan passerar man ofta någon som röker, det känns på det sötkvalmiga lukten. På konserter och bland kompisar brukar det rullas och skickas runt porros. i centrum finns en butik som säljer allt som har med cannabisplantan att göra, från frön och specialjord till särskilda växthus, böcker och prylar med plantan på. Allt utom den färdiga drogen, för den är faktiskt förbjuden. Jag var i den där butiken för att fråga efter öltillverkningssatser (ja, någonstans måste man ju börja) och killen framför mig i kön frågade expediten var man kan få tag på hasch.
- Hos frisören på den och den gatan. Hon är bra.

Det är lätt att få tag i hasch och marijuana.
När vi flyttade in i förra lägenheten så hittade vi en bellota, alltså en inplastad haschklump med formen så att den lätt ska gå genom tarmsystemet. Det visade sig att killen som haft lägenheten före oss var droghandlare av den mindre sorten. Kanske var det därför som han hade ett kylskåp i hallen? Och därför som för oss okända personer ringde på dörren ibland på nätterna. Han hade kanske glömt att meddela flytten.
Nåja, klumpen hade legat så länge och var så torr att den var obrukbar.
När vi var på karneval i Cadiz för några år sedan åt vi på en bar och lånade deras toalett. Den var upptagen, men när vi lovat att inte röra någonting fick vi gå in och kissa en i taget. Det var småbarnspappan, han som nyss haft den lille killen på axlarna där ute, som gjort iordning ett par linor.
En av Jesús äldsta vänner är beroende av kokain, och ofta när vi går hem till Jesús föräldrar hejar vi på någon barndomskompis eller bekant till Jesús som nu går på tyngre droger.

Som sagt, droger är så påtagligt här.
Eller är det jag som har levt i en skyddad värld?

Bild: stock.xchng
10 kommentarer:

 1. Det är nog en skyddad värld på landsbygden i Skaraborg, även om Skara sägs vara en värre knarkarstad än Stockholm, i förhållande till invånarantalet. Jag känner heller inte någon som jag vet röker på eller tar andra droger. Det kanske görs i smyg. Intressant. Men jag lyssnar på folk via podcast, som pratar om att röka hasch, att det är mycket lindrigare än att dricka alkohol. Det är ju lite sjukt det där, att alkohol har en särställning, när det orsakar så mycket elände.

  SvaraRadera
 2. I Sverige är det mycket "hemligare" än här. Det är som du säger mycket mer patagligt här.

  Jag kommer ihag när jag var nykommen till Spanien, jag hade bott här i ca tva manader och följde med min davarande Aupair familj hem till deras kompisar. Vid bordet satt jag, föräldrarna i familjen jag bodde, deras dotter, föräldrarna i värdfamiljen + deras fyra barn...när pappan i värdfamiljen börjar röka en porro(!)...jag blev sa chockad!!! Na sant skulle aldrig hända i Sverige, inte sa öppet, inte framför barnen..men det är som du säger, här röker (nästan) alla och det är sa "normalt"..jag har jobbar kompisar som varken röker cigaretter eller dricker sprit men röker porros..

  Jag har slutat chockas nu..men jag har blivit chockad manga ganger med det här med droger i Spanien.

  SvaraRadera
 3. Åsa: Javisst, hasch framkallar ju mest lugn och dåsighet. Tänk om alla svenskar som super sig fulla på helgerna (främst) rökte hasch istället. Jag tror inte på alkohol.
  Ulrika: Det är nog så att det sker mer öppet i Spanien. Jag blev också chockad i början, och det tog ett tag innan jag vande mig och började se det (åtminstone haschrökning) som något naturligt. För det gör jag nu.

  SvaraRadera
 4. sorry för efterbliven kommentar, men jag känner igen det här också. man vänjer sig. och - kanske - tänker om. själv blir jag bara seg och trög om jag röker gräs, men jag hade faktiskt hellre sett mina egna barn göra det än att gå ut och supa när de blir tonåringar. kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår det. Skulle sagt samma sak om jag hade ungar.

   Radera
 5. Här i Madrid är det nog inte lika vanligt som i Sevilla tror jag. Folk röker mest pa när de är yngre och gar i gymnasium eller pa Universitetet. Visst tas det mycket kokain ocksa när de gar ut och festar (men jag tror det är mer yngre typ runt 20-ars aldern och fram till 39). Har själv en kompis som blev beroende som vi till slut sade upp kontakten med för han blev sa himla outhärdlig och sprang pa horhus hela tiden...

  Vara närmsta kompisar tillhör den ovanliga skalan som varken tar kokain eller röker pa utan istället dricker drinkar och blir fulla da och da.... Men visst känner jag folk som röker pa. Vissa brukar börja med det när de vill sluta röka normala cigaretter...lite sjukt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kanske är skillnad på Madrid och Sevilla, om vi pratar droger?. Här är det så vanligt, inte bara bland yngre, och där Jesùs jobbade tidigare, i Ayamonte, var flera släktingar till J:s elever drogtraffikanter

   Radera
  2. Jag tycker också det verkar mer sällsynt med droger i Madrid. Ingen i min bekantskapskrets använder någon typ av droger, inte ens porros. Men sen jag flyttade hit har jag lärt känna igen lukten av porros, hade inte förut någon aning om hur det luktade.

   Carina

   Radera
  3. Intressant, eller hur? Det beror nog på var man befinner sig. Jesús jobbade i en skola i Ayamonte ett år, och han kände till många släktingar och andra i elevernas närhet som ägnade sig åt droghandel. Där var det mycket...

   Radera
 6. jag menade fram till 30...inte 39!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget