onsdag 23 maj 2012

Skolstrejk

Igår var det lärarstrejk.
Hur många som egentligen strejkade är oklart. Enligt utbildningsdepartementet 19 procent, enligt fackförbunden närmare 80 procent.
Stor skillnad. Gissa vem jag tror är närmast sanningen, efter att politikerna verkar ha mecklat med deltagarsiffrorna de två senaste valen?
Nåväl, strejken var en protest mot de planerade neddragningarna inom skolan.
Som K-L skriver är skolan redan ansträngd. Böckerna, maten, materialen och bussen betalas av föräldrarna själva i delar av Spanien. Lärarvikarierna får ingen lön under sommaren. Så är det lyckligtvis inte i Andalusien ännu (tack självstyre där socialistpartiet PSOE fortfarande styr). Men större klasser, ingen vikarier om ordinarie lärare är sjuk färre än tio dagar och andra åtgärder, kommer att kännas.
Jesús var en av dem som strejkade.
Han var den enda i sin skola som gjorde det. De andra fyra avstod på grund av ansträngd ekonomi. En deltog i generalstrejken för någon månad sedan, och det känns i plånboken nu. Visst har jag nämnt lönesänkningarna?
Allra flest strejkade på universiteten där det väntar stora neddragningar samt höjda avgifter för studenterna. Det är redan dyrt att studera på universitetet. Nu ska avgifterna fördubblas. Och här finns inget CSN.
Vet en som har sparat och sparat för att kunna gå sin drömutbildning, hon går ett år i taget, försöker sedan jobba ihop till pengar till ytterligare ett år. De pengar hon har nu ska efter oerhört snålande räcka fram till jul, men så blir det knappast efter höjningen. Vet en annan som har ett år kvar på sin utbildning, men som inte kommer att kunna avsluta den eftersom hon inte har råd med de högre avgifterna.
Visserligen leder utbildning inte någonvart i nuläget, om man ska vara lite krass, men när studier och utbildning bara är för dem med föräldrar som tjänar bra, då har det gått illa i ett samhälle.

5 kommentarer:

 1. På mina barns skola strejkade alla lärare, det var bara tre från skolledningen där i går och tog hand om de barn som var tvungna att vara i skolan. Jag är riktigt orolig över utvecklingen som är så helt emot allt jag tror på och jag funderar mycket på hur det ska gå för ungarna när de blir större.

  SvaraRadera
 2. Det är skillnad på när det är strejk i spanien och i sverige, här är det mer reglerat: här måste alla som varslats om strejk strejka, det är förbjudet att strejkbryta... hm.. skillnad. blir ju mer effekt om alla strejkar.

  SvaraRadera
 3. K-L: Det är jag också. Orolig.
  Tuvilda: Javisst, så är det ju. Jag tror ändå inte att det skulle göra någon skillnad alls om 100 procent av lärarna strejkade. Det är en protest men den tjänar ingenting till.

  SvaraRadera
 4. Vilken fin blogg du har! Hittade dig via Christina i Silicon Valley =)
  Ja det är illa om riktigt utbildning bara är för de priviligerade. Men samtidigt så kan jag inte låta bli att känna att det där med utbildning har blivit lite urholkat. Australien där jag bor sedan ett tag tillbaka är rätt öppet för folk på arbetsmarknaden som inte har någon högre utbildning. Dock måste man ju ha någon slags erfarenhet, och den får man ju oftast inte utan kvitto på vettig utbildning. Totalt moment 22 det där... Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen hit! HÄr är det så, att de få jobb som finns slåss folk om, och de som har en eller två universitetsutbildningar på sitt CV har företräde för jobben, om det må vara att stå i en bar eller sälja leksaker. Men det klart, den som går en utbildning gör det förstås med målet att få önskejobbet.

   Radera

ny gadget

ny gadget