lördag 28 juli 2012

Otrevliga fransmän och oförskämda spanjorer

Vilken rolig nyhet jag hittade i tidningen!
Fransmännen ska bli trevligare på tunnelbanan och på bussen genom en reklamkampanj! De erkänner själva att de är otrevliga.
Jag ska ingenting säga om det, jag känner inga fransmän (fast kände två och de var trevliga) och har inte sett mer än Paris.
Men vad jag kan uttala mig om är sevillaborna, och de skulle sannerligen behöva en kraftig reklamkampanj för att bi trevligare! Eller invånarna i Ronda!
Nu ska ni fatta det här rätt.
De jag syftar på är butiksbiträden, bar- och restaurangpersonal samt statsanställda som man stöter på i olika sammanhang, när man behöver papper, i receptioner, hos doktorn, var det nu kan vara. Dessa har förresten rykte om sig, av sevillaborna själva, att vara mycket otrevliga samt lata.
Serviceminded finns inte, och inte bara för att spanjorerna är så dåliga på engelska, utan skulle de veta vad ordet betyder skulle de ändå inte förstå.
Den som kommer på besök till Sevilla kan bli förvånad över den oförskämdhet och ignorans som visas. Jag är van, och har blivit mycket allvarligare lagd tror jag, av det här. För det är svårt att möta oförskämdhet med sympati.
Sevillaborna själva vet inte hur otrevliga de är. De har nämligen rykte om sig att vara roliga, och tror på ryktet. Men jag skulle vilja säga till dem; åk utanför stan, åk utanför landsgränsen och lägg märke till hur folk beter sig på andra platser.
Ibland blir jag så jäkla trött på det här fula beteendet.
Ni fattar själva att inte alla Sevillabor är sådana här. Ingen jag känner är sådan som jag beskriver. Kanske är det mest i yrkesrollen. Jag vet inte. Trist är det i alla fall.
Man blir alltid väldigt glad och förvånad när någon visar vänlighet i en butik eller på en bar, för det är så ovanligt.
4 kommentarer:

 1. haha. det där kör dom i medellín också, i radio o på metron. medborgare! knuffas inte, prata inte högt osv. känns kinesiskt rött paradoxalt nog i latinamerikas mest neoliberala högerland. hur som helst säger folk att det funkar. "en medellín la gente si tiene cultura."
  (jag undrar hur människor som inte har någon kultur är. jag har aldrig träffat någon) :).
  mejlar dig om kontonummer.
  kram!/julia

  SvaraRadera
 2. Ps. Är det du som är Annika Elwing? (ett mejl jag svarade på, men kan vara du fast mitt svar inte kom fram). Om inte, så har jag inte din emailadress. Kan jag få den porfis?

  SvaraRadera
 3. Trillingnöten: Inte från USA va? Amerikanarna har ju rykte om sig att vara övertrevliga!
  Julia: Jaså, även där minsann.
  Jag känner en som tycker att bland det värsta som finns är "gente sin cultura". Vilket är de flesta, enligt honom.
  Jag heter Karlsson i efternamn. Har du skickat ditt kontonummer till någon Annika ELwing? Det var dumt gjort...


  Skojar bara. Det är jag.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget