lördag 21 juli 2012

Vakthundar och politiker

Det är svårt att sova som det är.
När dessutom byns alla vakthundar börjar skälla i gryningen är det omöjligt.
Alla dessa vakthundar! Det är en jävla ovana! Skällande, hotande ilskna hundar. "Mitt, mitt, mitt, här får ingen komma in! Mitt!"
Spanjorer häpnar när jag berättar om att i Sverige kan man köpa ägg och äpplen vid vägkanten, det är bara att lämna en peng. De svarar att vore det här skulle ingen lägga i någon peng, däremot ta med sig kassaskrinet, äggen och äpplena samt ståndet och köra snabbt därifrån.
De häpnar när de ser cyklar parkerade i rader i Sverige.
Säger att i Spanien skulle ingen av cyklarna klara sig i mer än en halvtimme innan någon plockar med sig dem. Cykellås? Inget hinder. Olåst? Då är det okej för vem som helst att ta med cykeln.
Den som har blivit av med radioantennen på bilen plockar enkelt radioantenenn från någon annan bil.

Jag avskyr det kapitalistiska Spanien. Kapitalismen överhuvudtaget. Egoismen. Detta utnyttjande av människor och regler, att trampa på andra, förstöra för andra om det kan gynna en själv. Det är så fult. Kapitalismen är ful.
Se på det hejdlösa utnyttjandet av arbetare till exempel. Eller företaganas ovilja att betala arbetsgivaravgift. Det är enkelt. De skriver upp den anställde på halvtid. Betalar för heltid (den anställde jobbar många obetalda extratimmar utöver det), men hälften är svarta pengar. Vilket ger lite mer till företagaren, mycket mindre till statskassan och den anställde får lida när hen blir arbetslös, med en mycket lägre arbetslöshetsersättningen som följd. Protestera? Då blir det inget jobb. Företagaren har 100 andra personer i kö som gör vad som helst för ett arbete.

Spanien har de politiker som landet förtjänar. De utnyttjar systemet, tar emot mutor, tjänar massor med pengar. Varje vecka grips någon ny för mutbrott. Här ses inte politiker som visionärer som vill förändra samhället, utan som människor som tar en chans att tjäna mycket, mycket pengar. Politikerna är spanjorer vilka som helst. Och folket fortsätter att rösta på dem. Spelar ingen roll vilka brott de begår, folk fortsätter att rösta.
Eller låter bli att rösta. Alls. De säger att det inte tjänar någonting till. Att alla politiker är likana. (Alla betyder de två stora partierna PP och PSOE. De mindre partierna röstar man inte på, för det är ju ingen idé.
Vilken likgiltighet.)
Tänk om de 40 procenten som inte går till röstlokalen la sin röst. Vilken förändring det skulle kunna ske.

Jag hoppas att ägarna till vakthundarna också ligger sömnlösa.

3 kommentarer:

 1. Tänkvärt inlägg och kanske är det så att människor ibland förtjänar de politiker de har. Vår rätt att rösta är den viktigaste röst vi har. Något som människor i vissa länder är villiga att ge sit liv för att få. Rätten att uttrycka sina åsikter fritt.

  Det är sorgligt att många människor som har möjligheten att rösta i demokratiska val inte inser vilken rikedom det är. Och hur viktigt det är att värna om den rätten.

  Jag hoppas att du får sova gott i natt.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. vakthundarna slår upptakten... puh.
  finns uttrycket "dar papaya" i spanien oxå? är jättevanligt i colombia o betyder i princip att den som INTE har vakthund, lämnar cykel eller moppe på gatan, tar ut pengar kvällstid osv får skylla sig själv om de blir bestulna.
  kram!

  SvaraRadera
 3. Lotta: Det är det som är så tråkigt. Det är så många som klagar över de spanska makthavarna, men det gör ingenting alls för att försöka byta ut dem. De går inte ens till röstlokalen.
  Julia: Gillar uttrycket, men har aldrig hört det här. Papaya. Mmmm...

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget