måndag 9 juli 2012

Fuengirola över helgen

Nu har vi haft en sån där fin helg igen!
Tidigt, tidigt i lördags morse tog vi resväska, solglasögon och en påse bullar med chokladprickar och körde iväg från Las Pajanosas. Målet var Fuengirola på Solkusten.
Vi kom fram på förmiddagen, gick direkt till det lilla hotellet och lämnade väskorna.
Pension Santa Fe är fult och slitet men billigt och vänligt, och det är det viktiga. Golvet under toaletten var upphöjt, så det kändes som att sätta sig på en liten scen när man kissade:)
Balkong hade vi och där kunde man på en ranglig plaststol, njuta av vädret (mycket svalare än i Sevilla men högre luftfuktighet)och tjuvlyssna på samtalen från baren under.Men vi hade inte kommit för att uggla på hotellet. Vi gick genast iväg med tre mål i sikte.
Ett: Leta rätt på en begagnad skivaffär som J hade hört talas om. Lätt.
Två: Hitta Casa Nórdica, affären med basutbud av nordiska matvaror och svenska böcker och tidningar. Åh vad jag hade sett fram emot det! Planerat och funderat på vad jag skulle köpa. Gotter har jag fått med posten, ljus sirap har jag också fått, men en svensk tidning skulle vara kul, ett paket filmjölk att baka limpa av och förstås olika sorters mjöl. Hade tagit upp beställning från Nikki också.
Så ni kan ana vad besviken jag blev när vi kom fram och affären hade stängt. Öppen endast vardagar under juli och stängt hela augusti. Vilken besvikelse! (Jag svor och svor över de lata nordborna.)
Besvikelsen gick inte över ens på utomhusloppisen bredvid, inte förrän vi ramlade på en nordisk bokhandel. Bra utbud svenska pocketböcker, nya och äldre, men ingen som var så lockande att jag skulle betala tio euro för den. Jag frågade istället finländaren som jobbar där om det finns någon annan nordisk livsmedelsaffär, och jovisst, bara ett par gator bort ligger Evalds, en finsk liten mataffär.
Mycket liten. Men jag shoppade loss för två tredjedelar av en vanlig matveckohandling. Två paket rågsikt, ett paket potatismjöl, en choklad samt dipsås. Dyrt, med andra ord.


Nöjd och pank fortsatte jag med J till mål Tre: en engelsk bar för att äta lunch. Det blev engelsk frukost som de serverar hela dagen. J blev inte mätt och tog en enorm hamburgertallrik efter det, jag nöjde mig med en efterrätt i form av scones med grädde och sylt.
Sist vi var här var vi tvungna att prata engelska eftersom personalen inte kunde spanska. Mer om det i senare inlägg.

Siesta på rummet, och sedan gick vi ned till stranden. Rätt mycket folk men inte badade. Vi tyckte att de var jättemesiga (det var inte särskilt kallt i vattnet) ända tills J blev bränd av en brännmanet och vi upptäckte att vattnet var fullt av sådana.


På kvällen åkte vi till Mijas där det var bluesfestival mitt i centrum.
Mijas var säkert ett mysigt ställe tidigare. Nu är byn fullkomligt förstörd av turismen. Finns inget annat än souvernirbutiker och turistrestauranger. Jättetrist. Men festivalen var kul.
Nästan enbart engelsmän där.Dag två: frukostcrossianter på en bar i närheten.


Köpte underbart goda napolitanas i en bageri, lämnade hotellet, packade in väskan i bilen och tillbringade resten av dagen på stranden. Nu gick det utmärkt att bada. Åt lunch på en chiringuito; grillade sardiner, conchas finas (men de var redan döda!), puntillitas och rosada-fisk.
Underbar helg.

7 kommentarer:

 1. Vilken mysig liten mini-trip! Visst är det Fuengirola som är typ halvt försvenskat? Minns knappt nu från mitt år i Spanien...

  Läbbigt med brännmaneterna bara! Lite synd på en strand... Men vad gör man.

  Ja, illamåendet har varit vidrigt. Nu är det mer hanterbart. Kräks ännu ibland och mår illa varje dag, men jag är starkare mentalt och har ju ett "lager" att ta av, så det är lättare då. Plus att jag inte mår sådär illa konstant som "precis innan man spyr" inkl. ångest, uttorkning, utsvulten osv... Faktiskt det värsta jag varit med om. Vet inte om det blir några fler barn pga detta. Hoppas du slipper må illa igen, det är det värsta!

  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det det, och vad jag tycker om det ska jag strax skriva.
   Förstår dej. Tanken på att gå igenom det igen... Du får låta det gå en tid med den lille innan du funderar på om du kan göra om det.

   Radera
 2. I Fuengirola tillbringade jag min 40-årsdag, med mina döttrar, en stor hög böcker och en massa solskyddsfaktorsprodukter. Pyttsan. Just den veckan förvandlades solkusten till regnkusten, och vi låg ute vid poolen några timmar, en dag. Tills vi huttrande fick gå in. Utan ett enda dopp. (Kanske någon av tjejerna badade, de är lite mer kära i vatten än jag) Jag behöver väl inte säga att vi var ensamma därute. En ordentlig förkylning med hosta, feber och snor gjorde också sitt till för att ALLA böckerna blev lästa.
  Men vi åt gott och var lediga.
  Man kan ojja sig, men betänk att det är en stor inkomstkälla, dessa eländes turister som ibland består av oss. Och vi vill ju bara åt solen. Svältfödda som vi är på den ynnesten.
  Vi åker inte dit för att se Spanien.
  Vi åker dit för att andra ska se oss.
  När vi kommer hem.
  Bruna.
  Men jag föredrar goda vänner och många sevärda turer i Sevilla.
  Om kärringen själv får välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kärringen får välja! Sa så sent som igår till J, att om/när du kommer tillbaka ska vi köpa en hel skinka som du får kalasa på så mycket du bara orkar!
   Jag har nu insett att Fuengirola inte bara är bä eller bu elle rvad man brukar säga, men ... tja... Jag tycker att du ska fira 50-årsdagen någon annanstans, Kanada till exempel, någonstans där jag inte har varit. För du bjuder väl mig på kalaset?!?

   Radera
  2. Självklart Annika! Eller till Zambia. För det landet kommer alltid att har en topplats i mitt hjärta. Men det är ju lite kostsamt, det är problemet. Men Prag? Det har jag hört så mycket om och det är billigt. Kanske kunde bila dit, så bjuder jag på resan från Sverige också.
   Nej vetduvad, Fuengirola står inte på min önskelista. Inte alls.

   Radera
  3. Pax för en av platserna i bilen :)

   Radera
  4. Åsa: Bjuder du inte på skjuts från Spanien?

   Radera

ny gadget

ny gadget