torsdag 26 juli 2012

Wagnerfansens höjdpunkt

Varje sommar arrangeras Bayreuthfestspelen, Wagnerfestivalen, i den tyska orten Bayreuth.
Det var Richard Wagner själv som startade festivalen där 1876 då Nibelungens ring uppfördes i sin helhet för första gången, och han lät uppföra en mängd av sina operor i den egna teatern, specialbyggd för att passa hans verk.
Festivalen har hållits sedan dess, utom för ett avbrott under andra världskriget.
När Wagner dog var det sonen som tog över arrangemanget, och nu är det barnbarnsbarnen som håller i det.
I Bayreuth samlas Wagners största anhängare, och en dag kommer säkerligen min egen Jesús att vara där också. Även om det är väldigt svårt att få tag på biljetter, teatern är så liten, och man brukar få vänta i flera år.
Tills dess nöjer sig J med att lyssna på operorna på radion.
Spanska radion.
Föregående somrar när han har varit med mig i Sverige har han svurit, klagat på, HATAT Sveriges radio P2 som inte sänder från festivalen. Han har istället suttit med dåligt ljud från datorn och lyssnat på spanska radions hemsida.
Nu äntligen får Jesús lyssna på riktigt. Igår startade radiosändningarna med Den flygande holländaren, idag är det Tristan och Isolde och senare i veckan kommer han att höra Parsifal med flera.
Samtidigt dricker han öl ur sitt dryckeshorn.
När J var i Sverige första gången åkte vi en tur till Stockholm, och där hittade han i en butik ett djurhorn att dricka öl ur. Han köpte det med tanke på Wagnerfestivalen, men det har inte känts rätt att använda det till en datakonsert, tydligen.
Igår skedde äntligen invigningen av hornet...

Pipen gillar också hornet...

5 kommentarer:

 1. Ölhorn är coolt.
  Vad dricker han för öl? Spanska öl känns lite för lätta i smaken för att passa Wagner men det kanske fungerar om det är riktigt varmt... : )
  /Ola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker ölhorn verkar obekvämt. Man kan ju inte ställa det ifrån sig.
   Han dricker Cruzcampo, Sevillaölet. Tips om något annat? (Ljust, som går att få tag i här.)

   Radera
 2. Ett ljust öl till Wagner... kanske en tysk eller tjeckisk pils (har lite mer beska än spanska öl), t.ex. Pilsner Urquell eller Staropramen (bägge är tjeckiska). Har inte en susning om de finns att köpa i Spanien.
  Sedan så har ju Jesús bevisat att Cruzcampo fungerar med Wagner, så inget ont om Cruzcampo!
  : )
  Ola - ölsnobb.

  SvaraRadera
 3. Hornet är en stämningshöjare men jag tycker du har en poäng där med att man inte kan ställa ifrån sig det. Är det meningen att han ska supa sig genom alla konserterna? Tänk om han skulle bli för full eller få kramp av allt hornhållande? :)
  + Borde hornet inte innehålla mjöd istället för öl?

  SvaraRadera
 4. Ola Ölsnobb: Urguell, en av J:s favoriter går att få tag i, men i en specialbutik inne i centrum. J hälsar att Cruzcampo funkar när den dricks ur hornet.
  Chatrin: Han dricker bara öl under tredje akten. Vet inte om det beror på nämnda farhågor.
  Borde nog vara mjöd, men det är lättare att gå ned till butiken härunder och köpa en flaska Cruzcampo.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget