tisdag 5 maj 2020

Femtioförsta dagen i karantän - uteplats och svenska fröpåsar

Den här dagen kom det äntligen post igen, efter tom brevlåda i flera veckor. Och posten var efterlängtad: ett vadderat kuvert med fröpåsar från Sverige!




När vi flyttade in i huset var pation det fulaste jag sett av uteplatser. En fyrkant med en vit husvägg mittemot, gallerstängsel till höger och vänster, vilket gjorde att vi tittade rätt i mot radhusgrannarnas uteplatser. Stenplattor på marken. Jag som hade önskat en trädgård var besviken, men det var det bästa tillgängliga huset att hyra. Och en uteplats är ändå en uteplats. Har man bott i lägenhet utan balkong innan uppskattar man den uteplats man får.

Vi köpte kvistar på rulle och täckte för gallerstängslen och fick lite avskildhet. Ägarnas plastbord fällde färg, liksom stolarna, så dem använde vi inte mycket. Bordet fick bli plats för växterna. Växter ja, jag planterade växter. En del klarade sig i den starka, heta sommarsolen, många dog. Tomater, till exempel, klarar inte av när det är för hett.

Pation har fått, tja, finnas till som delvis skräp- och förvaringsplats, men tack vare karantäntillvaron börjar vi nu få i ordning den. Visserligen är det fortfarande en massa skräp där, ett trasigt tvättställ, en trasig stol, ett trasigt parasoll, och det måste ligga kvar tills kommunen börjar köra och hämta stora föremål som ska slängas igen. Men vi har nu trädgårdsbord, har bestämt att skaffa sandlåda och ska köpa en liten barnpool. Och så är det mina växter. Japp, det är mitt område. Det finns växter av olika slag, allt i krukor förstås, på grund av det trista stengolvet. Men här finns vinbär, hallon, jordgubbar, krusbär, rosor, citronträd, suckulenter, en ají från frön som vi fick i Bolivia, gräslök och lite annat, och så har jag sått dill, timjan, basilika, mejram, ärtor, pumpa, gurka, körsbärstomat och vattenmelon. Fast vattenmelonskotten tror jag att en fågel kom och drog upp. Ett par rädisor som började gro har jag stoppat ner i jorden också, och i den stora jordgubbskrukan växer något mystiskt, det måste ha varit Disa som pillat ner några frön… Undrar vad det kan vara?

Varje dag går jag ut och tittar till mina växter, Runa bär jag på armen på morgonrundan och hon brukar känna på dillen och vinbärsbusken med sina små händer.




Eftersom vi kommer att vara hemma så mycket i sommar kör jag vidare med sådden, vi kommer att ju att kunna vattna och inte ta död på växterna. Så jag beställde lite fröer från Sverige, fröer till sådant som jag inte får tag i här: rabarber, fläder, smultron och svenska jordgubbar till exempel. Djungelgurka blir det också, och ännu mer körsbärstomater. Pelargoner. Vad roligt det är!

Förmodligen är de flesta av er som läser bättre än jag på sådant här, så har ni tips, kom med dem bara. Jag har just nu ingen aning om ifall jag borde beskära min ají som ser rätt trasslig ut, eller hur jag ska göra för att smultron och rabarber ska börja växa. Det finns instruktioner på påsarna, men hur går det i ett sådant här varmt klimat? Sår man förresten fröer ett och ett, eller i små grupper eller många tillsammans? Jag vräkte på med en massa frön i dillkrukorna, men dillen kanske skulle må bättre av att det växte några enstaka dillkvistar än massor tillsammans? Ja, det visar sig!



13 kommentarer:

  1. Vad härligt! Ni kommer säkert ha rabarber året runt!

    SvaraRadera
  2. Jag har också sått mina frön men jag har turen att kunna så i ett grönsaksland och i krukor... Jag väntar på Luffa frön så att jag kan göra mina egna disksvampar sen. Det är ett slags gurka som sedan torkas och används som tvättsvamp. Använder den redan till disken så nu ville jag odla själv. Luffa svampen kan sedan enkelt komposteras... :o)
    Efter mina erfarenheter som är långt från en experts, så kan man lätt så alla sorters "örter" som dill, persilja, rosmarin, basilika osv i krukor. Jag skyddar mina på vintern då jag har timjan, rosmarin, verbena (som är fin fin att göra örtte på) och gräslök som är fleråriga. Tomater behöver MYCKET plats... Mina krukodlingar har gått sådär med tomater...
    Har du möjlighet att göra, köpa eller kanske t.o.m. få från kommunen; (det finns möjlighet till det i Frankrike) en kompost. Det bästa för er vore väl en kompost med maskar. Kanske kan bli Disas maskcirkus? Det finns en del regler vad som kan ges och inte till maskarna i en "stängd" omgivning. Det får inte bli för torrt, för surt etc. etc. men allt sånt finns lättillgängligt på nätet. Jag har hittat en guide till kompost här: https://www.borlange-energi.se/Documents/Borl%C3%A4nge%20Energi/Stadsmilj%C3%B6/Dokument/Komposteringsguide.pdf
    Lycka till med sådden! Nu blev jag sugen på att så rabarber också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad spännande att göra disksvampar! Otroligt. Gillar du sådana svampar, är de bra? Luffafrön... Nej! Nu ser jag att Impecta som jag köpte frön från HAR svampgurkfrön! Åh, att jag inte visste detta innan :-)

      Kompost-idén är nedröstad av Jesús pga flugor. Vår uteplats är så liten att komposten skulle stå i princip vid dörren in.

      Det finns inget miljötänk i spansk politik, så jag tror att det kommer att dröja många år innan man kan få en kompost från kommunen... Vi får se om de inför vanlig sopsortering först.

      Radera
  3. Åh vad härligt! Det mesta funkar ju att så i krukor, det brukar stå på påsarna med hur långt avstånd fröna ska sås. Men annars kanske det går att bygga en liten odlingslåda/pallkrage? Det är ju superenkelt att göra själv och går ju att ställa direkt på stengolvet och fylla med jord. Om du har något som vill ha mer plats än en kruka, alltså.

    Själv längtar jag efter att odlingssäsongen ska komma igång på riktigt! Har gödslat och sått några frön som ska klara lite frostnätter, men annars försöker jag sitta på händerna ett tag till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad ska du så?

      Jag skulle gärna ha en pallkrage att så i... Men med Runa som älskar att gräva i jord får jag og vänta ett eller ett par år med det, annars har jag ingen odling kvar :-)

      Radera
  4. Åh, rabarber! Det sådde jag också för många år sedan, en med låg oxsalsyrehalt, snällare mot magen. Den du har valt har medel, såg jag. Det blir jättebra!

    Jag tror nog att du har läget under kontroll men tips? Hmmm ...

    * Ju tätare du planterar desto mer måste du gallra och då stör du rötterna. Störa rötter vill man inte. Det kan ibland vara bättre så att knipsa av överflödet än att dra upp det.

    * Ju större krukor, desto lättare att hålla fuktigheten. Allt går att plantera i! Kolla om du kan hitta pallkragar som du kan ställa direkt på pations plattor. Eller hitta pall som du kan använda virket i. Det finns även de som använder sig av IKEA-kassar, sår eller planterar direkt ned i påsen med jord ... Sett roliga planteringar i hängrännor också, bildäck.

    * En fiberduk kan hjälpa till att skugga den värsta solstrålningen, dessutom hjälper den att behålla fuktighet och hålla odjur borta. Det funkar faktiskt bra med en vit tyllgardin, många har köpt från IKEA. Köper du en riktig fiberduk så kolla att den klarar UV, jag hade en som desintegrerade efter ett tag, det var INTE roligt, hade fnas över hela landet sedan.

    * Automatbevattning! Jag köpte en vattenslang som hade hål med jämna mellanrum, det var perfekt att lägga vid krukorna med hålen ned mot jorden när vi åkte på semester, satte en timer till det. När jag kom hem lät jag det sedan vara ett tag, växterna trivdes. Sedan la jag ut den på gräsmattan med hålen uppåt, då spreds det som en vattenspridare. Härligt när det var varmt att leka lite vid också!

    * Gödning, jag brukar tänka att det är bättre med lite varje gång än mycket långt emellan. Köper du granulat typ Blå korn så kan de lösas upp i vattenkannan en stund innan du vattnar. Oavsett, glöm inte att gödsla!

    * Kompost kan du göra genom att i ett skuggigt hörn ställa en hink med hål i botten och lock på (jag köpte en på kinaaffären och borrade sedan en mängd småhål i botten och några cm upp på kanten. Där kan du slänga ned grönsaksrens från trädgård och kök. Bara råa saker, inte kött eller kokad mat. Gråsuggorna kommer komma dit fort som sjutton. Skaffar du en större kruka/planteringskärl så kan du även i botten lägga rens. Det finns de som lägger fiskrens långt ned också, det har jag aldrig vågat mig på.

    Nä, nu måste jag komma på vad vi ska äta till middag. Måste kolla om det är något som ska ut ur frysen och tinas först.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Medel? Hur kan du se det? Hur gick det med dina rabarber?

      Så många tips! Jag är så glad över dem, tar till mig alla! Pallkrage blir det inte på grund av krypande, grävande unge, och ingen kompost eftersom pation är så himla liten (annars har Disa önskat sig en kompost), men det andra tar jag till mig av! Kanske blir en ikeapåse med potatis? :-)

      Radera
    2. På Impectas sida så kollade jag den rabarber du valt, där stod det att den var medel.

      Jag fick jättefin rabarber! Hade rabarber överallt och gav bort hejvillt till alla som ville ha, både plantor och skörd!

      Om du odlar i IKEA-kassar så tror jag att du kommer behöva en ram, annars fläker du ut sig åt sidorna. Perfekt är också TubTrugs, du vet de där stora plastbaljorna med handtag, bara göra lite hål i botten (gärna någon centimeter upp så att sista cm agerar som lite vattenmagasin).

      Radera
    3. Alltså, det är inte DU som fläker ut dig åt sidorna får jag hoppas, utan DE, kassarna alltså.

      Radera
    4. Jag förstod :-)

      Det låter hoppfullt, att du lyckades så bra med dina rabarber! Inte för att jag ska jämföra mig med dig, den ena kan odla, den andra kan inte :-)

      Vi har en stor plastbalja, fast den badar Disa i ibland, och den används till att fylla med is och dryck på födelsedagskalas. Får skaffa en egen att ha potatis i. Behöver man odlingspotatis, eller kan man stoppa en vanlig från affären i jorden? Det får ju inte plats så många i en sådan bytta, och vad gör man med överblivna odlingspotatisar? Äter upp?

      Radera
  5. Kan inte komposten locka till sig kackerlackor? Verkar läskigt... men bra gödning är annars så kallat guldvatten: 1 del människourin och 10 delar vatten. Vattna på jorden ibland.

    Att skugga plantorna på nåt sätt verkar vara en bra idé och vattna endast när solen gått ner/ännu ej gått upp för att blommorna ska få vattnet istället för att det dunstar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är bra, vattna på kvällen så inte vattnet dunstar. Det gör jag.

      Läskig tanke med kackerlackorna... Jag vet inte var de tycker om att bo...

      Radera

ny gadget

ny gadget