torsdag 27 mars 2014

Så utnyttjas arbetare i krisens Spanien

Ni hör kanske inte så ofta om det på nyheterna i Sverige längre, men jag lovar, Spanien har inte tagit sig ur krisen, här märks inga förändringar.
En kompis har jobbat i två och en halv månad utan att ha fått lön.
Va! säger ni, varför slutar hon inte?!
För att hon inte bör lämna arbetet frivilligt. Gör hon det får hon ingen arbetslöshetsersättning. Inte heller får hon avgångsvederlaget som arbetsgivaren måste betala henne för de år hon har jobbat.
Butiken går dåligt, arbetsgivaren vill eller kan inte betala avgångsvederlaget, och låter tjejen jobba kvar. Och tjejen stannar och hoppas att hon får lön snart.
Så utnyttjas många, många arbetare i krisens Spanien.
Nikki berättade om en kompis till henne, som har pendlat till sitt jobb i en stad vid kusten. Sex månader utan lön nu.
Krisens Spanien.
I Jesús skola finns en slags förskoleverksamhet för barn vars föräldrar börjar jobba tidigt på morgonen. Där kan barnen vara tills skolan börjar. Det är ett privat förtag som håller i verksamheten, och inga löner alls har betalats det här läsåret. Personalen byts ganska ofta. Det är olika hur länge de stannar innan de ger upp och inser att de inte kommer att få betalt. Men det fortsätter att hoppas.
Krisens Spanien.

2 kommentarer:

 1. Usch vad hemskt. Vilken moment 22-situation många verkar befinna sig i. Hur har du det själv på jobbfronten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det råder en sådan hopplöshet.
   Jag har det okej, har jobb som ger en liten inkomst varje månad. Vi har tur både jag och sambon som har inkomst båda två. Men efter flera lönesänkningar, höjt elpris, höjt beninpris och höjd moms på mycket, går det ganska jämt ihop varje månad.

   Radera

ny gadget

ny gadget