torsdag 20 mars 2014

I dag kl 17.57 börjar våren

Nu är det nedäkning!
Änligen är våren på väg!
Exakt klockan 17.57 i dag, torsdagen den 20 mars, infaller den!

Det här är Spanien. Glöm svenskarnas lummiga våryttringar.
"Förändring i luften"
"Grönska"
"Blommor"
"Fågelsång"
"Temperaturskillnad"
"Stämning"
"Känsla"
"Sol"

Nej, här räknas inte sådant.Fram tills nu har man inte kunnat prata vår med spanjorerna, för då har man fått till svar att våren, den infaller först den 20 mars.
Våra besökare har lagt märke till att spanjorer fortfarande går i tjocka kläder, trots att temperaturen går uppåt 24 grader mitt på dagen. Det är bara turister som går riktigt lättklädda.
Jag tror att dels beror det på att många turister har åkt direkt från ett mycket kallare land och tycker att det här är jättevarmt. Sommarvarmt. Men sedan måste det vara något kulturellt också. Eftersom det bara är mars, och faktiskt vinter, går man klädd så här. I tjockare kläder.
Jag blev rejält utstirrad en gång för några år sedan, när jag gick ut en riktigt varm dag i en sval, skön klänning, eftersom det fortfarande var relativt tidigt på våren för sådana plagg. Att det var mycket varmt spelade ingen roll, det var för tidigt för somarkläder...

12 kommentarer:

 1. Sånt där är så himla intressant! Minns att jag tänkte likadant när jag bodde i Karibien. Att det bara var turisterna som gick lättklädda. Själv gick jag i jeans i 35 grader och sol...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! 35 grader och jeans! (Gör detsamma ibland, men det låter lustigt!)

   Radera
 2. Jag var i Barcelona i helgen (bor i Sevilla) det var 16-18 grader och sol, vi hade väldigt roligt åt alla turister i flip flops.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De utmärker sig verkligen med klädseln. Jag är visserligen frusen av mig, men kanske skulle jag göra detsamma om jag reste från Sverige. Eller nä, inte flipflops när det är så kallt.
   Sevilla, vad kul! Har vi träffats? (På lussefest)

   Radera
  2. Jag delar samma upplevelse...reagerade i fredags när jag gick till jobbet via passeig de gracia...alla turister med stråhat och kortbyxor...uh kallt..

   Går med jacka själv till det är närmare 25

   Radera
  3. Det måste vara temperaturskillnaden som tillresta besökare upplever.
   Annars vill jag dra till med ett annat exempel. När det är kallt och jag fryser tar jag på mig mössa. Spanjorer vägrar mössa, skrattar bara åt den, även om det är nollgradigt. Något kulturellt kanske.
   Brasilien? Portugal?

   Radera
 3. Jag brukar tänka att spanjorerna klär sig efter säsong medan svenskar klär sig efter väder. Intressant det där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske. Tål att tänkas på.

   Radera
 4. Hasta el cuarenta de mayo no te quites el sayo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, den där ramsan! Den brukar de köra med! Och det ligger något i det också. Jag drog själv till med den när J ville byta ut duntäcket mot filt häromkvällen.

   Radera
 5. Hahaha så var det i Argentina också. 21 september är día de la primavera, och då börjar våren, alldeles oavsett temperatur och väderlek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Detta är visst en av de saker som jag inte riktigt vänjer mig vid, som jag både ler åt och blir irriterad över varje år.

   Radera

ny gadget

ny gadget