lördag 15 mars 2014

Dataspråk

Dataexperten som hittade felet i vår dator (en lös grej) rekommenderade en butik för att köpa en ny.
Vi åkte dit.
Fast när vi gick in genom dörren såg det ut som en verkstad.
- Vi skulle vilja kolla på en dator, sa Jesús
- Va?
- Dator... Kan ni visa oss någon?

Därefter förstod vi att här går man inte in för att kolla på datorer. Man kommer förberedd efter att ha läst på hemsidan, sedan går man in och beställer så tar de hem en. Eller, som de två ägarna föredrar, så bygger de ihop en dator åt en, och man beställer bara lösa delar.
(Jag visste inte att man kunde det.)
Och de började förklara. och ge exempel.
Jag tror inte att jag hade fattat mer om de hade pratat svenska. Jesús var nollställd.
De jämförde, visade på hemsidan, i listor, priser, märken av olika datadelar, vad det nu var för något. jag uppfattade ordet grafikkort, men vet inte vad man har det till. De pratade om att man kan få en liten dator istället för en stor, men jag vet inte vad det innebär. Är en sådan sämre?
Jag sa vad vi behövde datorn till och undrade vad det billigaste alternativet skulle vara.
Efter tio minuters förklarande och jämförelser visade det sig vara 50 euro över vår maxbudget. Ungefär samma pris som de färdigmonterade, billigaste datorerna.

Jag fattar ingenting. Tänker att det är som vanligt, man får vad man betalar för. Men även den billigaste datorn borde väl vara bättre än vår gamla som var elva år innan den dog? Eller?


Vi har inte kommit närmare Ny Dator.
Så magbilder och andra bilder till bloggen dröjer ett tag till...

4 kommentarer:

 1. JA. Även den billigaste måste vara bättre än er gamla. Om inte annat för att den funkar. :)
  JA. Man får vad man betalar för. Som alltid. Men ska man ha billigt och bra måste man veta vad man gör och helst mer.
  NEJ. En liten dator är inte sämre, det har inte med storleken på lådan att göra.
  Köp färdigmonterat och helst färdiginstallerat. Det är enklast för er.
  Grafikkort är vad det låter som, det är det kort i datorn som hanterar grafiken. Dvs det som (starkt förenklat) omvandlar de elektriska signalerna som snurrar runt i datorn till andra signaler, som er skärm kan förstå och skärmen sedan omvandlar till olika tända punkter på skärmen. Så du ser vad du skriver, tex.
  En fråga är ju, ska ni ha PC eller MAC? Vad har ni idag? MAC är de där med äpplet, sånna som vi hade på tidningen. OS-X. PC är nästan alla andra. Oftast Windows, den där fyrfärgade flaggan. Internet Explorer vs Safari, tills man skaffat en webläsare som funkar. Mac kostar vanligen lite mer. Om vi snackar PC är det antagligen svårt att hitta nåt med annat än Windows8 idag. Tror jag. Har inte kollat på länge.
  Vad är det meningen att ni ska göra på datorn? Blogga och vad mer? Jag inbillar mig att ni klarar er mer än väl med enklaste möjliga dator, därmed även med billigaste. Finns det inte elektronik-kedjor, som MediaMarkt eller Siba, i Sevilla? Gå till en sån, o be om det billigaste de har med installerade program. Det funkar för de flesta av oss i dagens läge.
  JAG skulle skaffa en bärbar dator med dockningsstation. Jag gillar inte alls att vara låst vid en stationär dator. Men extern skärm och tangenbord är trevligt, så docka skulle jag definitivt ha. Eller kanske inte, om jag kunde plugga in skärm direkt i datorn och hade portar så det räcker till mus och tangentbord. Men hellre docka, även om det vore dyrare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är otrolig! Jag önskar att du bodde närmare! (Och inte bara för att förklara datagrejer för mig.) Datorn behöver vi bara till skrivning, internet och lite bildredigering, inget annat. MediaMarkt finns här, liksom andra ställen som säljer färdiga datorer. Varför finns det olika storlekar på dem? Varför är inte alla små, om det är samma sak som en stor? Det tar ju mindre plats? Jag vill vara låst vid en stationär, gillar inte bärbara. Vad är en docka?

   Radera
  2. Hur stor lådan är beror på vad man ska få plats med i den. En stor låda har plats för fler kort. Inte foton, kretskort. Om man håller på med avancerad grafik vill man ofta ha ett extra grafikkort för att kunna använda flera skärmar. Jobbar man med ljud kan man vilja ha bättre ljudkort. Spelar man mycket o gärna vill man båda ha bra ljud och ultrasnabb grafik och en massa annat bjäffs. (Jag är inte gamer...) Så då vill man ha en större låda. Men för er del, köp bara det billigaste! Vilken skrutburk som helst är bättre än den trasiga, eller hur? Ta bilen till MediaMarkt, det är nog billigast för er! Även om jag egentligen förespråkar att man ska gynna de små lokala handlarna så måste man tänka på vad som är praktiskt för en själv oxo. :)
   En docka är en dockningsstation. En... vad ska vi kalla det... Plastram är nog närmast, som man fäster fast den bärbara datorn i. Till denna plastram kopplar man ström, tangentbord, mus, skärmar etc etc. Vad man nu har för externa saker kopplade till datorn. När man vill ha datorn bärbar tar man loss den ur dockan ("dockar ur") och använder den interna skärmen, interna tangentbordet och pekplattan. Eller kopplar in externa enheter direkt i den bärbara, fast det är inte så vanligt. När jag har hem min jobbdator för att jobba hemma brukar jag koppla in sladdlös mus, för att slippa använda pekplattan. På jobbet har jag den i docka o har externt tangentbord, sladdansluten mus och två skärmar. Och hörlurar såklart. :)
   Jag hade inte haft nåt emot att bo närmare dig, o inte bara för att hjälpa dig med datorproblemen. :D *kramar*

   Radera
  3. Jag fattar precis. Riktigt intressant är det också. Du borde bli lärare.
   Jag förespråkar också små lokala handlare. Mediamarkt gillar jag inte alls. Det får bli något mellanting förmodligen.
   När du väl kommer behöver du inte hjälpa mig med dataproblem, för då har vi en ny, felfri dator!

   Radera

ny gadget

ny gadget