fredag 28 mars 2014

Favorit-lista

Hanna i Kanada har med en lista på favoritsaker på sin blogg. Den tänkte jag låna!


Favorit...

...parfym: Är ingen parfymmänniska. Använder inte parfym. Har försökt några gånger, men tycker att lukten sticker mig i näsan. Använder andra produkter som luktar gott, tvål, handkräm (lavendel från L`Occitane, men allt där luktar gott), talkpulver med liljekonvaljdoft eller ett hårvax som luktar riktigt gott. Men ingen parfym.

...rum i lägenheten: Köket eller badrummet. Båda var nyrenoverade när vi flyttade in, och de är så fina! Fast det är ju inga ställen att sitta och mysa på direkt...

...månad: Oktober. Älskar hösten. Hösten i Sverige alltså, här finns ju egentligen ingen höst.

...blomma: Pion. Finns inget som luktar så gott. Violer tycker jag också om. Anlade en liten violrabatt en gång med en massa olika sorters violer.

...glass: All spansk glass som är gjord på riktiga produkter (alltså inte som svensk fejkglass). Helst hasselnötsglass, som smakar som nötcreme i glassform! Jesús favorit, mintglass med choklad, är supergod också.

...bok: En av mina favoriter är Mario Vargas Llosas Tant Julia och författaren. Fenomenalt bra skriven!

...film: Ett par riktigt, riktigt bra filmer är Imagine (Andrzej Jakimowski) om en kontroversiell lärare på en blindskola i Lissabon, såg den på filmfestivalen i Sevilla i höstas, och Lucia y el sexo (Julio Medem), om författaren som ger sig in i och påverkar handlingen på sin nya bok vilket leder till katastrof. Sedan återkommer jag alltid till Love Actually och Bridget Jones, bästa feelgoodfilmerna!

...tv-program: Ser inte på tv.

...låt: Fullkomligt omöjligt att svara på. Men några låtar jag aldrig, aldrig tröttnar på är de här: Jag ser dig med Kent, Om med Cerro Esperanza band, Suspicious Mind med Elvis, La valse des monstres med Yann Tiersen, Tierra de luz med Lila Downs och Mercedes Sosa, Aire cálido de abril med Alameda.
Vilka låtar. Kan höra dem hur många gånger som helst.

...band/artist: Kent, Elvis Presley och många fler.

...djur: Kissekatter. Finns det något vackrare, elegantare, mysigare och roligare djur?

...mat: Thaimat (svensk, har aldrig varit i Thailand), Jesús pappas paella, J:s mammas kött, rökt sik med färskpotatis och skagenröra, stuvade makaroner, pata negraskinka.

...dryck: Svensk alkoholfri cider och Pommac.

...godis: Nötcreme, kexchoklad, svensk choklad, Valhronachoklad, saltlakrits. Hör ostbågar och svenska chips till den här kategorin?

...frukt: Färska fikon, mango, granatäpple och svenska äpplen.

...restaurang: Restaurang Sjöboden på Läckö, Pirum i Lidköping och Macuro i Sevilla (som jag skrivit om här och här till exempel). Inga ställen jag brukar gå till, men tycker mycket om dem alla tre. Ibland roar jag mig med att läsa de två förstas menyer på nätet.

...krydda: Kan man ha en favoritkrydda? Jag klarar mig inte utan salt, det sätter smak på allt, men det är ingen favoritsmak. Tycker om vild oregano, timjan, lagerblad och mat med dragon.

...färg: Turkos. Kommer alltid att sörja att den där fina turkosa Nissan Micra inte blev min...

...fordon: "Vad ska du med flyg och bil? Tåget för dig många mil. Dyrare för varje år men tänk på vad du får." (ur Stefan Demerts Till SJ) Tåg alltså. Älskar att åka tåg. Hade jag haft drösvis med pengar och ledig tid skulle jag säga att det är ett fritidsintresse att åka tåg. Självklart ska det ske med böcker/tidningar och något gott till matsäck!

...skor: Mina favoritskor är trasiga. Alla andra också, när jag tänker efter. Utom de där söta, bruna, för de klapprar när man går. Jag är inte mycket för att köpa skor. Jag sliter verkligen ut mina don. Har ett par kul, röda skor som påminner om bowlingskor, som numera är oanvändbara på grund av trasighet. De är (oanvändsbara) favoriter. Liksom mina (oandvändbara) roliga Camperskor, svarta med olika vita, sydda figurer där fram!

4 kommentarer:

 1. Vilken härlig lista! Vilken fördel vi har som har inspiration från mer än ett land och kan blanda och ge.

  SvaraRadera
 2. Vi tycker lika på väldigt många punkter märker jag! Ogillar parfym också, men gillar tåg! Använder samma skor tills de trillar av, Pommac är en favvis och hösten är på topp i säsongslistan. Kul att läsa! Kanske snor listan så småningom :)

  ps. En crock pot är elektrisk, man har den alltså inte på spisen. Och i den kan mat lagas hela dagen utan att brännas vid! Man kan ju köra samma stuk på spisen i en stor gryta, men då blir oftast underdelen väldigt varm och man måste passa den hela tiden så att den inte bränner vid. I en crock pot finns en urtagbar innerdel (keramik) som gör att värmen sprids runt hela grytan liksom. Väldigt praktiskt. Det finns de som slår på en gryta i den på morgonen och sen lämnar medan de ä rpå jobbet och har en gryta färdig när de kommer hem...jag skulle nog inte våga lämna den så länge, men så är jag ju svensk också :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sno listan! Det roliga med listor är att jämföra vad man själv skulle skriva på frågorna.
   Kul att vi tycker lika!
   Bra förklaring på crock pot-mysteriet. Nu fattar jag precis. Låter som en bra grej. Jag skulle nog inte heller lämna den över dagen, och Jesús ännu mindre med tanke på energin den tar. Här i Spanien är man mycket försiktig med att inte slösa onödig energi.

   Radera

ny gadget

ny gadget