fredag 21 mars 2014

Hur känns bebisens sparkar?

Min vän sa alldeles i början, att reda mycket tidigt kan man känna bebisens röelser inne i magen. Som en liten fjärilsvinge.
Jag väntade vecka efter vecka, men kände ingen fjärilsvinge.
Jag läste i Katarina Janouchs bok att rörselserna kan kännas som en fjärilsvinge eller en fiskstjärt.
Jag kände efter, vecka efter vecka, men kände ingenting.
Katerina Janouch sa ockås att röreslerna kan förväxlas med gaser i magen.

Jag tänkte: En liten varelse på fem centimeter som rör sig hela tiden inuti min magen, hur är det möjligt att jag inte känner det?
Nu tänker jag: En liten människa på drygt en och en halv decimeter, som sugen på tummen, känner på navesträngen, som sparkar och rör sig, hur är det MÖJLIGT att jag inte känner det!??
Katerina Janouch säger att de flesta förstagångsgravida känner de första sparkarna i vecka 19-20. Jag är några dagar in i vecka 20 och börjar undra om jag verkligen är gravid. Har ju inte mått illa, inte drabbats av trötthet, inga cravings. känner inga sparkar. Det enda som egentligen tyder på en graviditet hittills är den stora, runda magen.

Jag känner efter och känner efter. Hur ska sparkarna kännas egenligen? Om något känns därinne vet jag inte om det är fostret eller något annat.
För några dagar sedan tyckte jag att jag kände något, men det verkar som om det bara var pipen som rörde sig ovanpå min mage. Häomnatten tyckte jag också att ja gkände något, som ett litet lätt tryck med en tumme, inifrån, men så vagt att det kanske bara var någon luftbubbla därinne. Obehagligt var det också, så jag hoppas att det inte var barnet. Jag har ju 20 veckor kvar...

8 kommentarer:

 1. Vet du var din moderkaka sitter? Om den sitter "i fram vägg" (dvs mot magen) så brukar man känna mycket senare/mindre.

  När jag väl började känna så kändes de jätte tydligt och även utifrån. Kände aldrig de där "fisksprattlet" som jag läst om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning om var moderkakan håller till. Är det något man blir informerad om? Låter rimligt att man känner senare om den sitter fram.

   Radera
 2. Jag började inte känna något förrän i vecka 21 eller nåt sånt har jag för mig. Men sen när jag väl kände det så förstod jag att jag hade känt av bebisen tidigare också, jag hade bara inte fattat att det var bebisen som rörde sig. Och som tidigare kommentar, det beror ju också ofta på var moderkakan sitter. Jag vet inte om jag kände sent heller pga den övervikt jag går runt och dras med ;). Det jag vet är att när jag gjorde ultraljudet i v 20 eller så sa tekniken att det var lite suddigt att se allt på grund av mitt "fettlager". Trevlig kille det där! Haha. Tur man har självdistans och att jag var på himla gott humör den dagen :D.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha,det var roligt! Det gäller att ta en sådan kommentar på rätt sätt, för finkänslig är den sannerligen inte! Skönt att höra att du också var lite "sen"!

   Radera
 3. Kommer inte ihåg när jag kände det, men jag vet att jag trodde jag hade gaser xD
  Sedan kom "fjärilsvingarna" och så småningom fotbollspelaren
  Du märker det så småningom, ta det lugnt bara.
  :)

  SvaraRadera
 4. Fjärilsvinge…? Förstod aldrig sånt. Jag tyckte alltid att det kändes som bubblor i magen. Väldigt små i början och sen starkare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just så jag känner nu! Som svaga bubblor!

   Radera

ny gadget

ny gadget