måndag 3 mars 2014

Att googla gravidsymptom

Angående förra inlägget:
Något som man absolut inte ska göra som gravid är att googla symptom.
Jag har testat.
Var ett tag orolig över att alla vaga gravidsymptom plötsligt hade försvunnit, och kom fram till, via google, att barnet kan dö inne i magen och ligga kvar där i flera veckor innan missfallet ger sig till känna.
Inte bra googling.
(Att det kan vara helt normalt att symptomen bara försvinner ett tag läste jag ingenstans.)
Med det i minnet var jag stark och googlade inte "huvudvärk + gravid". Förrän på söndagen (på lördagen gjorde det för ont att lyfta huvudet och sätta på datorn.)
Kom fram till att huvudvärk, samt högt blodtryck och sjukdomskänsla kan vara tecken på havandeskapsförgiftning.
Risken för havandeskapsförgiftning är större för typ 1-diabetiker.
Inte bra googling.
(Hur vet man om blodtrycket är högt?)

Har lyckligtvis, av en tillfällighet, läkartid i morgon.


Förresten, den här DN-artikeln kan man hitta om man läser om paracetamol för gravida på nätet.
"Inga biverkningsfria mediciner."
"Paracetamo ökar risken för adhd."
Tack internet.

10 kommentarer:

 1. Gah!! Man ska aldrig googla sånt :) Man kan bli nipprig för mindre...Finns så mycket som är "farligt" att man har svårt att sålla. Men det är alltid en bra idé att kolla upp saker med en läkare om man är orolig. Hellre att man går en gång för mycket än en gång för lite. Det finns tester som visar om man har havandeskapsförgiftning (jag gjorde lite sånt. Fick samla kiss i 24 timmar!! bland annat. Mysigt! Not.) så om man är orolig så gå. Bra att du redan hade en läkartid inplanerad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är så är sjukvården gratis i Spanien, så jag kan gå hos läkare och fråga hur mycket jag vill! Men gör det ändå inte, är lite för svensk fortfarande (där man bara går om man är riktigt, riktigt dålig). Svärmor förstår inte varför jag inte åkte till akuten med min huvudvärk...

   Radera
 2. Ja, huvudvärk kan vara tecken på havandeskapsförgiftning. Ja, det är vanligare för diabetiker. Men, det är även vanligare ju senare i grav du är. Och den huvudvärken ger sig inte, utan blir värre och värre. Tills du tuppar av. En nära vän till mig var med om det - inte skoj! Men det är en av anledningarna att blodtrycket kollas vid varje BM-besök här i Sverige. Ska dock sägas att blodtrycket kan ändras snabbt som fasen. Min kompis hade varit hos BM på onsdan, allt var normalt. På lördagkväll fick hon huvvvevärk, på söndag middag tuppade hon av o hennes man ringde ambulans. Urakut havandeskapsförgiftning, akut akutsnitt. Sen behöver vi inte dra alla andra komplikationer som blev efter det.
  Men du, det är okej att grav-symtomen försvinner lite mellan varven. O man blir hypernojjig när det är helt stilla i magen en dag. Så man tar till alla knepen för att få bebben att röra sig igen, o inget funkar. Men, för det mesta kommer det igen med full fart några timmar senare. Jag var med om det flera gånger själv, med båda trollen.
  *kraaaaaaam*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm...
   Den kommentaren skrev du inte för att lugna, va?

   Radera
  2. Tja, både och. För att vara realistisk. Rent statistiskt kommer det gå jättebra, det gör det för de flesta. Men du vet lika väl som jag att det finns lögner, jävla lögner och så statistik. Vi är ju inte ekonomer, så vi förstår det där. Rent realistiskt så kan det gå åt helskotta, sånt är livet.
   Vad jag ville säga är att om din skallebank inte blir värre o värre tills du däckar så behöver du nog inte oroa dig för havandeskapsförgitning. Och du behöver inte gå o vänta på att märka tecknen på sådan i tid, för det lär du inte göra. Eller så gör du det, men ta den saken då!
   Ta en dag i taget, för rätt vad det är har du gått tre dagar över tiden och varenda timme är som en vecka, tro mig! Inget suger lika hårt som att gå över tiden, det skulle väl va att gå över tiden med andra barnet, när all j-a statistik visar att andra barnet ska komma FÖRE BF. Jo men tjenare, lilltroll kom 13 dagar efter BF...
   Det värsta du kan göra är att nojja dig, det näst värsta är att tro du kan ha koll på allt. Graviditet är ett helsike för kontrollfreak, förlossning än värre.
   Jag kommer inte säga att du ska njuta av den här tiden. Eller av spädbarnstiden. Eller nån annan tid som faktiskt kan uppfattas som ett helvete när man är mitt i det. Jag anser att människor som säger åt nån att njuta av det ena eller det andra borde hängas upp i ögonlocken så de får glo ihjäl sig. (gammalt Tidaholms-uttryck) Om läget är bra nog att njutas av så lär du njuta av det. Det är människans natur. Men känns det skit så gör det. Det enda du ska fokusera på då är att det går över. Det tar ett tag, som kan vara längre eller kortare beroende på situation, men det går över.

   Radera
  3. Tidaholmare är grymma. Det där uttrycket hade aldrig en Lidköpingsbo kommit på :-)
   Det går över ja, det försöker jag tänka på när det gäller förlossningen (och här vill jag absolut inte höra om otäcka erfarenheter, bara positiva, annars dör jag i förtid!). Den här tiden njuter jag av just nu, för jag mår toppen. Hur det blir sedan har jag ingen aning om, jag tar ingenting för självklart.
   Just nu tycker jag att det är så trevligt att vara gravid att jag kan tänka mig att fortsätta med det ett år till, men jag antar att det kommer att ändras längre fram. Du har förmodligen alldeles rätt när det gäller att gå över tiden.
   13 dagars övertid med nummer två, det var mycket. Blev du galen?

   Radera
  4. Tja, du känner ju mig, jag var redan galen o det har inte gått över... :D Hävdar fortf att det var pappans fel, han jinxade det. Lilltroll var beräknad på svärmors födelsedag, den 7e. Sen fyllde min mormor år den 9e o vi va där. Mormor sa nåt om tätt med födelsedagar då, pappan själv fyller nämligen den 18e. Varvid han svarar "Ja, o en till ska vi väl få in emellan här!" Klart som fan han jinxade det, klart som sjutton hon tog två dagar till på sig o kom den 20e! Men när hon väl ville ut, då gick det fort! 5h från första värk. Storasyrran tog nästan precis 23h på sig från första värk.
   Ska inte berätta några hemskheter om förlossningar, men du ska få det bästa rådet jag fick, redan nu. Det var en uska som var med när lilltrollet skulle ut. Jag sa nåt i stil med "det känns som jag ska skita på mig!" och hon svarade snabbt "Ja, men det är rätt, tänk att du ska bajsa ut barnet!" Okej, den beskrivningen hade jag inte hört innan, men det var helt rätt! Det går inte att försöka knipa igen där bak o pressa ut ungen där fram. Man ska helt enkelt tänka att man ska skita ut en vattenmelon, o ta i på det viset. :D

   Radera
  5. Hahaha!
   Det tipset ska jag lägga på minnet! Det får man nog inte höra från vem som helst:)
   Ni har en riktig födelsedagsmånad i er familj.
   Det låter fantastiskt med fem timmar. Varför plågas längre? Fem timmar borde vara en maxgräns.

   Radera
 3. Min BM sa åt mig att inte googla. Hon sa att hon var min google. Men det struntade jag i så klart. Jag googlade allt, hela tiden, jämt. Men sån är jag, en riktig kontrollfreak :). Men det allra bästa jag gjorde under min graviditet (och detta rekommenderar jag skarpt!), var att börja på gravidyoga. Och absolut inte för yogandets skull, det tyckte jag var så där, utan för att lära känns alla tjejerna och yogainstrukrören som var en erfaren 4 barnsmamma i 50 års åldern. Hon visste allt! De där första 30 min i omklädningsrummet var så himla nödvändiga för min graviditet. Allt tjejsnack, gravidprat, bebisprat, gnällandet över svärmödrar, de blivande papporna osv var ovärdeligt för mig som inte hade någon familj eller svärfamilj nära. Där i omklädningsrummet klurade vi 12 tjejer tillsammans på varandras problem och funderingar runt våra graviditeter. Eftersom alla var i olika stadier i sin graviditet fanns det alltid någon som visste lite mer. Och sen när någon fött sin bebis så kom det en ny tjej in i gruppen som hade frågor till oss som vi kunde svara på. Så jag upprepar, kolla om du kan gå på någon form av gravidaktivitet. Det var verkligen guld värt för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt tänkt börja på gravidyoga! Ska höra mig för nu i veckan!
   Det är alldeles för lätt att googla när det är något man undrar. Mycket lättare än att boka tid hos läkare för att fråga, så det är inte konstigt att vi använder oss av internet! Trots att det inte är en jättebra idé alltid..

   Radera

ny gadget

ny gadget