torsdag 1 maj 2014

Föräldrautbildningen, första träffen

Förra veckan var vi på den första träffen på föräldrautbildningen. Det kom lite plötsligt på, hade barnmorskebesök på tisdagen, han frågade om vi var intresserade, vi sa ja och fick börja på  torsdagen.

Jag tyckte väl att det var sådär.
Vår barnmorska, som är den som håller i kursen, är väldigt pratsam och riktigt rolig, men han pratade helt enkelt för mycket. På de två timmarna var det väldigt lite information och väldigt mycket skojande från hans sida. Rena talkshowen.
Det mesta visste jag redan, men för Jesús var allt nytt.
Vi var ungefär 15 kvinnor och tre män, varav Jesús var en av dem.
Den här föräldrautbildningen hade börjat en vecka tidigare och de flesta hade varit med då, varför vi inte fick veta vilka andningsövningar som barnmorskan pratade om var så viktiga.

Det handlade om när man ska åka till sjukhuset inför förlossningen, och när det är falskt alarm.
Vi fick veta att det är bäst att hålla sig borta från sjukhuset så länge som möjligt, inte åka i onödan, för när vi kommer dit kommer vi att bombarderas av skräckhistorier av andra kvinnor och vi kommer att bli onödigt nervösa.
Vi fick veta att det är bra att ladda med kolhydrater innan förlossningen eftersom vi inte får äta någonting under tiden. Partnern kan däremot, om man önskar, gå och köpa energidryck i en automat.
En kvinna frågade oroligt om det finns andra bedövningsmetoder än epidural, eftersom hon har en tatuering i svanken. Svaret blev nej, men man kan få medel så att man känner sig lite lugnare och avtrubbad. (Lustgas finns inte i Spanien såvitt jag vet.)

Barnmorskan sa också, att nästa träff skulle handla mer om epidural och förlossning. Jag var som sagt inte särskilt imponerad av den här träffen och undrade hur nästa skulle bli.
Jag kan säga nu, att den var helt annorlunda. Väldigt informativ.
Så informativ att jag känner, att det här med syskon till ungen, det kan vi glömma direkt. Vore det för mig skulle jag dra mig ur nu i god tid innan förlossningen, backa tiden eller vara gravid för alltid, för det där vill jag inte vara med om!!!

10 kommentarer:

 1. Men du, allt är relativt!! Kolla bara på mig. Jag skulle hellre föda 10 gånger än vara gravid en halv gång! Föda är inte kul, men för mig var det hundra gånger roligare än att vara gravid. Jag var glad hela förlossningen igenom - trots att jag INTE hade en "lätt" förlossning. Jag besparar dig detaljer i detta skede. Du verkar vara en lugn och förståndig person, så jag tror att du fixar det galant. Bara man är förberedd på att det kommer göra ont - men också att förlossningen har en begränsad tid. Att du har Jesus vid din sida. Att du kan få smärtlindring och har läkare omkring dig. Belöningen du får sen. Att varje värk och varje minut av smärta för dig ett steg närmare att SLIPPA smärtan. Jag var mest glad över att slippa vara gravid, även fast förlossningen tog mer än ett dygn och resulterade i att jag svimmade och fick massa komplikationer. Bespara dig var det ja... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack, bäst att du besparar mig detaljerna tills efteråt:-)
   Det är ju inte "bara" värkar det handlar om. Man blir ju torterad av sjukvårdspersonalen också!!!
   Jesús får bara vara med om allt går precis enligt planen, annars körs han ut.
   /Pessimisten

   Radera
 2. Hahaha oroa dig inte, när du kommer till v 35 så är du beredd att utstå all smärta i världen bara hen kommer ut!!! Alla förlossningar är unika men oavsett hur det känns så kan jag lova att det är värt varenda sekund:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du har rätt i allt det där!

   Radera
 3. Hej Annika och grattis till graviditeten! Oroa dig inte, det är faktiskt roligt att föda barn, även om det så klart inte är helt smärtfritt. Jag vill tipsa dig om en bra bok: Att vänta och föda barn av Gudrun Abascal. Den handlar en del om hur man kan se på förlossningen som något som leder en framåt, mot ett mål, hur man kan tänka kring det och hur man kan andas och röra sig under värkarbetet. Synd att det inte finns lustgas i Spanien; det tyckte jag var bra precis mot slutet. Annars använde jag en tens-apparat, med svag elektricitet, som man reglerar själv. Det låter kanske helt galet, men jag tror att den hjälpte mig. Jag hyrde min, det kanske man inte kan göra i Spanien, jag vet inte.
  Lycka till!
  Anna Kuylenstierna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna, och tack! Kul att du har hittat hit!
   Och tack för tipset, ska kolla upp boken nu när jag ändå ska göra en bokbeställning. Jag har hört om fler som använt tens, men har inte hört att det finns här. Här talas det enbart om epidural och andningsteknik.

   Radera
 4. Lustgasen är bara äcklig och kliar i överläppen, så den ska du inte sörja att du inte kan få. EDA (epiduralen) är inte så illa som det låter. Den KAN gå fel, men det troligaste är att den funkar jättebra. Jag fick EDA med stortrollet men med lilltrollet va jag redan helt öppen när vi kom in, så det va för sent. Den gången fick jag bara akupunktur för jag hade så ont i ryggen (fan vet om det hjälpte) och testade lustgasen. Den var BARA läskig! Sen tog kroppen över o det spelade ingen roll hur ont det gjorde för ungen skulle ut. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått lustgas tidigare och älskar det. Det gav mig en förståelse varför folk börjar ta droger. Älskar lustgas. Lustgas är en otrolig uppfinning! Lycka!
   Här pratas det inte om akunktur eller andra metoder för att lindra smärta, bara epidural och andningstekniker.

   Radera
 5. Hahaha...det där sista du skrev var bara för roligt. Förstår dig. Dom kanske pratar klarspråk här nere :-) Men ta all smärtlindring du kan få...Ryggbedövning var otroligt bra för mig...Fast det var ovanligt på den tiden. Tur att den fanns ialla fall.
  Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryggbedövning låter läskigt, men fungerar den är den säkert bra.
   Det var väldigt mycket klarspråk...

   Radera

ny gadget

ny gadget