söndag 25 maj 2014

EU-kandidaten - en mansgris?

Att som svensk följa nyhetsrapportering om spansk politik är ofta rätt underhållande. Man blir ofta förvånad, skrattlysten, irriterad, förbannad, alltid är det någonting. Spanska politiker är så annorlunda mot svenska, som är mycket försiktiga med sina uttalanden. I Sverige skulle det aldrig fungera med en satirisk serietidning som kommer ut veckovis, som spanska El Jueves, för det skulle inte finnas tillräckligt med material till den, inte ens på en månad eller på ett år.

Vi ska ta ett exempel. Den senaste grodan som hoppat ur en politikers mun. Det handlar om regeringspartiet Partido Populars huvudkandidat till EU-valet; före detta jordbruksminister Miguel Arias Cañete. Förra fredagen var det tv-sänd debatt mellan honom och socialistpartiets huvudkandidat Helena Valenciano. Cañete gjorde väl inget starkt intryck precis, och inte blev det bättre när han efteråt fick frågan från en tv-reporter hur han själv hade upplevt debatten.
-- Jo, sa han, det det är ju inte riktigt rättvist att föra en debatt mellan en man och en kvinna. Mannen måste ju hela tiden passa sig och inte visa sin överlägsna intelligens, för då kan han bli kallad mansgris.
Inte så klokt sagt, det höll väl det egna partiet med om och såg till att ställa in alla hans programmerade, offentliga framträdanden i radio, tv och tidningar i några dagar. Cañete har fått utstå verbala, arga attacker sedan dess av motståndarna, samtidigt som han försvarats av det egna partiet, samt partiets företrädandre, det vill säga radio- tv och tidningsreportrar. Ni vet, varje mediekanal ägs ju av ett parti här, och det finns ingen oberoende, objektiv journalistik.

Det här uttalandet kan tyckas extremt coh hade varit början på slutet för en svensk politiker, men här sker sådant väldigt ofta. Folk blir irriterade, men röstar på samma politiker ändå. Politiker misstänks för korruption, åker i fängelse i sällsynta fall, men folk fortsätter att rösta på samma.

De som röstar vill säga.
Valdeltagandet brukar vara lågt, förtroendet för politikerna är ännu lägre, och det är en anledning till att få spanjorer kommer att rösta i EU-valet i dag.
En annan anledning är att gemene man på gatan är fullkomligt ointresserad av vad som händer i EU, man försöker mest överleva. Den ekonomiska krisen är en reell verklighet, och om det inte finns hopp och tilltro till de egna politikerna är intresset för EU ännu lägre. Man har nog med sina egna problem.
Då spelar det ingen roll hur många skyltar och lappar som sätts upp på stan med uppmaningar om att rösta. Valet anses ändå mest som en tävling mellan de två stora partierna, som en indikation av hur det kommer att gå i regeringsvalet om två år.

Jag har postat min röst.
Tycker att det är fantastiskt att det skickas valsedel från Sverige hit bara för att jag ska få rösta. Hoppas att rösten gäller bara. Mina vittnen skulle fylla i födelsenummer eftersom de inte har svenska personnummer, men de fyllde i dag, år och textade månaden. Men det kan väl inte göra något?

7 kommentarer:

 1. Nu hinner jag tyvärr inte läsa hela inlägget men jag kan tipsa om den här boken: All I want for Christmas is Planekonomi av Sara Granér. http://www.adlibris.com/se/bok/all-i-want-for-christmas-is-planekonomi-9789170376641

  SvaraRadera
 2. Nu har jag läst hela inlägget! VILKEN GRODA! VILKET SVIN!!! Det säger en del att han kan sitta kvar som politiker trots detta. Det säger ganska mycket om ganska mycket med Spanien. Typ: den som har fast jobb har fast jobb, den som är sexist är normal, folket har inget förtroende för politiker och politiker har inget förtroende för folket. Finns det ingen hetsig feministisk debatt i Spanien som man kan ta del av? På bloggar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad ska jag säga? Jag kan bara kommentera det jag själv ser gällande feminismen, och det är att ganska många kvinnor (obs endast kvinnor) kallar sig feminister men verkar inte ha en aning om vad feminism är. Deras feminism verkar inte handla om annat än lika lön för män och kvinnor och att stoppa mäns våld mot kvinnor. Max. (Eller se till att män "hjälper till" lite i hushållet. Eller bara att det låter bra att säga att man är feminist utan att veta egentligen vad det betyder.) Men vad man ska göra för att nå dit? Näe... Det här som jag skriver kanske är väldigt orätttvist mot många, jag säger bara att det är vad jag själv ofta ser, inget annat. Kan tyvärr inte tipsa om hetsig spansk feministisk debatt eller blogg, Kanske någon annan?

   Radera
  2. Jag har hittat att det finns ett parti som motsvarar Feministiskt initiativ i Spanien. Överraskande nog heter det Iniciativa Feminista.. haha.. http://www.iniciativafeminista.es/

   Men nä annars vet jag inte. Ska ta diskussionen med mina vänner när jag kommer ner i juni!

   Radera
  3. Minsann, jag kände inte till det! Pratade med en bekant om valresultatet i Sverige, och det framgick att han avskyr feminismen, utan att veta vad det är. Han tyckte att kvinnomakt är väl lika illa som mansmakt. Ungefär så sa han. Vanlig, väldigt vanlig, inställning här: feminism - kvinnomakt.

   Radera

ny gadget

ny gadget