söndag 11 maj 2014

Sevillana - Sevillas folkmusikJag nämnde sevillana i förra inlägget.
Vad är det?
Jo, det är den typiska folkmusiken och folkdansen i Sevilla.
Den har sitt ursprung i den gamla folkmusiken seguidilla. Musiken spred sig i hela landet och blandades med lokal folkmusik, vilket gjorde att de traditionella danserna och musiken förändrades. Var plats har sitt särdrag. I Huelva skapades fandangon, i Malagaregionen verdiales och i Sevilla blev sevillanan resultatet, den har funnits sedan 1700-talet.
Sevillanan påminner om flamencon, men är äldre.
Det var en typisk, glad dansmusik, som de senaste 30 åren ungefär har förändrats i och med ett uppsving och att skivförsäljningen tog fart. Nu låter musiken lite annorlunda, texterna har förändrats liksom takten.

I Sevilla kan de flesta dansa sevillana mer eller mindre bra. Vissa är riktigt duktiga, har gått i dansskolor, andra dansar mer på känn och får det att se bra ut ändå.

Jag har försökt, två gånger, att lära mig dansen men jag är ett hopplöst fall. När jag väl fattar hur jag ska göra med fötterna ska armarna till och då skiter det sig. jag nöjer mig med att titta på istället. Det är lite synd, för det ges ganska många tillfällen att dansa sevillana. Inte bara på stadsfester och romeríor, utan även på privata fester och släktkalas.

Här är en länk till en sevillana som jag gillar. Ni som kan spanska kommer att flina, Jesús skrattar högt eftersom den handlar om en stereotypisk andalus, men jag har gillat den sedan jag jobbade i souvernirbutik och sålde sevillanaskivor. Den här fastnade jag också för samtidigt.
Jesús gillar mer de äldre, som den här som ni hör i andra sevillanan, en 40 sekunder in i klippet.4 kommentarer:

 1. Om jag har tid ska jag definitivt spela en sevillana eller två för mina elever! Jag tror förresten att jag börjat blogga igen.... 365ume.blogspot.com

  kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Om du behöver tips på bra sevillanas, fråga bara, jag skulle nog inte säga att mina länktips är speciellt bra:-) Kul att du är igång igen!

   Radera
 2. Ja, det där med dans...ja. Vad ska man säga? Vänsterfötter här med. Eller en sak i taget kanske mer? Man kan göra EN sak bra, men TVÅ? Nä, det är att begära för mycket. Vackra bilder i inlägget tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag förstår mig inte på folk som kan göra båda sakerna samtidigt... En sak i taget som sagt!

   Radera

ny gadget

ny gadget