torsdag 29 maj 2014

Bebis-parfymPå föräldrautbildningen delades det ut en gul kartong till varje blivande mamma.
Vad kul, tänkte vi, undrar vad det är i den?
Kartongen vägde en del och vi öppnade redan i bilen. Vad kunde det vara? Något kul, användbart, förberedande för barnets ankomst, böcker kanske, informationsskrifter?

Nej, vad besvikna vi blev.
Det var en reklamkartong. Det som vägde var en flaska reklamvatten, och det är absolut användbart när man blir törstig.
Resten var reklamblad, reklamkataloger, blöjprov, våtservetter, te att ge till barnen när de är gasiga i magen och... parfym!
Men vad sjutton?
Här kan det mycket väl vara min svenska kultur som krockar med den spanska, det är förmodligen så enkelt, men parfym till en bebis??? Varför?

Det är ingen mjuk, diskret doft heller, vad än reklamen vill få oss att tro. Jag råkade nämligen spilla ut en skvätt...14 kommentarer:

 1. Jag förstår inte texten o orkar inte google-översätta just nu. Men, vänta bara tills bebbe sketet blöjan full, det läckt över kanten i bak och kletats heeeeela vägen upp i nacken. När ni sitter i bilen, precis kommit in till närmaste stad. Och det är varmt som f... i bilen. Och våtservetterna är slut i skötväskan. Och bebbe nyss fått börja med riktig mat, så det luktar inte bara sur mjölk som det gör i början. Då hade iaf jag varit glad för parfym! Det tog månader innan det slutade lukta skit i den bilen... ;) Men, sen dess är det regel att det SKA finnas våtservetter i bilen. Även om de numer sällan används att torka skit med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, strunt i texten, den är inte viktig. Dumt att jag la ut den, jag blir själv irriterad på bloggar som skriver på andra språk utan att översätta. Det står lite om att parfymen har en doft av kärlek och oskyldighet bland annat.
   Visst, jag har inte varit i bajsträsket, kan inte uttala mig om det. Men hoppas att jag inte kommer att ändra mig. Spruta parfym med en massa läskiga kemikalier coh grejer på en bebis hud? Nej tack. Har en bekant här som fick bebisparfym sprutat på sig när hon var riktigt liten, och märkena på armen syns fortfarande.

   Radera
 2. Vilken skämt med en bebisparfym! Och alla onaturliga ämnen den måste innehålla :/ Har hört att bebisdoft är det bästa som finns ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sägs så, att bebisar luktar gott! (När de inte är nybajsade, Ewe ovan, om du läser det här.)

   Radera
 3. Det där är för mig fullständigt obegripligt... bebishyllorna i mataffärerna är fulla med cologne, ch andra parfymerade produkter också för den delen. Oparfymerat får man verkligen leta efter, till och med på apoteket. Min spanska svärmor har frågat lite försiktigt en gång om jag inte ska sätta på min I lite cologne, jag svarade snabbt och tydligt att nej, jag älskar hans egna bebisdoft och tycker dessutom det är väldigt onödigt med produkter som framkallar allergier. Inte ens jag använder parfym. Hon däremot älskar när vi vi någon gång smort in honom med en rosendoftande bodylotion som jag råkade köpa i början innan jag var mer garvad! Nu insisterar jag på oparfymerat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där har jag uindrar över. Har inte börjat kolla än. Var hittar man oparfymerade produkter? Jag är klar över att jag inte vill använda parfymerat på bebisen, har inte heller parfym eller starka dofter

   Radera
 4. Hahaha, strålande. Man vill ju inte ha en bebis som luktar illa liksom. :-) Tror faktiskt inte att jag har sett bebisparfym här i Israel men det kanske beror på att jag varit upptagen med att leta efter de parfymfria våtservetterna (ja, ett måste).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske inte finns bebisparfym i Israel? Hoppas inte det. nä hur om man skulel ha en illaluktande bebis:-D Själv kvävs jag nästan av små barn som det sprutats och smörjts på med extrasöta dofter.

   Radera
 5. Hahaha samma här!
  http://colombialiv.blogspot.com/2012/05/apropa-kulturkrockar-i-barnuppfostran.html

  SvaraRadera
 6. Helt sjukt! Och apropå kommentaren ovan om skit överallt. Oavsett lukt skulle jag ALDRIG ha parfym i närheten av bebis. Inte ens på mig själv. De innehåller bara kemikalier och allergiframkallande ämnen. Använder därmed ALDRIG våtservetter heller. Har köpt ETT paket ekologiska sedan Victor föddes, och de har vi haft när vi flugit. Alla är inte ens slut. Victor har jättebra hud och har varit röd i rumpan EN gång på hela tiden (då var han lite magsjuk), så jag är övertygad om att det bästa är vanliga servetter med vanligt vatten. Inget annat. Inga krämer eller skit.

  Victor har typ aldrig bajat ner sig heller. Bara när vi flugit. Han har alltid varit hård i magen. Just saying. Och när man tagit bort bajset och de slutat prutta luktar ju bebisar ganska gott. i alla fall när naveln torkat och trillat bort. Den luktade APA i alla fall på Victor. Ville nästan kräkas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, luktar naveln illa? Det hade jag ingen aning om.
   Jag tycker att det verkar onödigt med våtservetter med en massa kemikalier i, vi har tänkt prova vanligt vatten, men får väl se hur det fungerar allting. Är helt ny på det här området.
   Jag gillar inte alls tanken på parfym och sådana läskiga grejer i närheten av en bebis.

   Radera
 7. Haha. Ja det där med Nenuco är ju ett mysterium. Lustigt nog är det faktiskt en av de sakerna som jag har vant mig vid. Jag skulle aldrig köpa bebisparfymen själv och de jag fick i present hamnade längst in i skåpet. Men när jag hämtar dottern på spanska dagiset varje dag är hon nybytt, vattenkammad, har håret uppsatt och luktar lite svagt av bebisparfymen :). Jag skäms nästan lite när jag säger det (och skulle aldrig erkänna det för mina spanska väninnor såsom jag predikat emot bebisparfym i flera år nu) , men jag gillar att hämta upp henne hel, ren och tillsnyggad. Hehe. Angående våtservetter och krämer och sånt så tvättade jag bebisrumpan under kranen i början med bara vatten, sen med oparfyrmerade våtservetter när vi är ute och smörjer huden gör jag med barnolja. Huggies rosa våtservetter har ingen parfym har jag för mig. Finns på Supercor och Carrefour bl.a.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihihi, nej säg inget:-)
   Huggies? Vi har ett Carrefour i närheten, bra att veta.
   Nu har vi precis hittat en affär med ekologiska småbarnssaker, där kommer det nog bli en del besök också!

   Radera

ny gadget

ny gadget