torsdag 8 maj 2014

Åtta baskiska efternamn

I går var vi på bio.
Ocho apellidos vascos - Åtta baskiska efternamn, en film som jag har hört är den mest sedda spanska biofilmen genom tiderna. Den hade premiär för nästan en månad sedan, men folk är som tokiga, fortsätter att gå, det är kö till den.
Vi båda misstänkte att jag kanske inte skulle gilla filmen fullt ut, och det stämde.
Historien är rätt skruvad, men det är inte berättelsen som är i fokus utan det sanslösa drivandet med två stereotyper: sevillabon och basken. Jag har aldrig hört folk skratta så på en biograf, men de flesta skämten gick mig förbi, man behöver vara infödd spanjor för att fatta allt. Det handlar inte om språket, utan den kultur som man föds in i, som en invandrare som jag aldrig kommer att greppa helt hur länge jag än bor här. En del begriper jag ju, annat tar jag, som bor i Sevilla, för helt naturligt. Filmen ÄR kul, även om man inte förstår alla skämt. Jesús var förtjust.

Tips: onsdagar brukar vara billiga biodagar här i Spanien. Nu fram till juni eller juli går man för under fyra euro på många biografer på onsdagar. På den här bion kostade biljetten bara 3,70 per person, det tycker jag är bra! Attans att vi ha typ alla onsdagskvällar upptaga!


7 kommentarer:

 1. Tja, jag såg Moodysons "Tillsammans" i Dublin. Och "Fucking Åmål" oxo för den delen. Var visserligen mest svenskar i salongen, men de Irländare som var med blev inte lika förtjusta som vi svenskar var. Framförallt "Tillsammans" driver med mycket typiskt svenska 70-tals fenomen som är svåra för andra att fatta. Inte ens mina ungar skulle förstå allt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, klart att irländarna hade svårt för den! Det är ju så med en kultur, den är fullproppad med saker som man bara VET efter att ha vuxit upp i landet!

   Radera
 2. Ja, det är svårt med det där kulturella när man inte växt upp i landet. För andra, som inte aldrig bott utomlands, kan det nog vara svårt att förstå. Men det är ju bara att...Nä, det är inte så bara. Man kan inte uppväga år och år av program, historia, musik, politik, etc. Samma sak här i USA så klart :) Många skämt som t ex Saturday Night Live kör är det ju mest amerikaner som fattar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är verkligen inte så bara. Det är precis som du säger, man kan inte som inflyttad i ett nytt land uppväga många år av saker som hänt och skett, tv-program och grejer.

   Radera
 3. Här var det tvärtom, jag tyckte den var mycket roligare än vad D tyckte hehe

  SvaraRadera
 4. Vet du var man kan se filmen med svenska texter? :)

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget