fredag 30 maj 2014

Återigen en jäkla helgdag!

Jag är så trött på alla de här helgdagarna! Det känns som om det har varit minst en helgdag i veckan sedan april!
Så är det förstås inte, men en hel del har det varit, nästan alltid på fredagar och nu är det återigen röd dag i Sevilla.
Ja, visste ni det förresten? Här i Spanien är många helgdagar lokala. Dagens helgdag, som är San Fernandodagen, firas bara i Sevilla. Inte ens till förorterna når den. (Om man nu kan prata om förorter, även om man kommer dit på fem minuter med bil, eller man aldrig ser var stadsgränsen slutar och "förorten" tar vid, är det en egen ort med egen borgmästare och eget kommunhus, skrev om det här.)

San Fernando, säger ni, vem är det?
Jo, det är Sevillas skyddshelgon.
Det är gamle kung Fernando III som helgonförklarades efter att ha dödat en massa araber och kört iväg resten från bland annat Sevilla, och stärkt det kristna riket på den tiden som en stor del av Spanien var muslimskt.
Nu öppnas hans kista i katedralen tre gånger om året så att folk kan gå och titta på mumien, och en av de dagarna är just idag, den 30 maj.

Dumt att bli irriterad på helgdagar. Spanjorer har så kort semester att varenda helgdag behövs. Fast helgdagarna gäller så klart inte alla. Inte de mängder av folk som jobbar på barer och restauranger till exempel, eller som på något sätt har anknytning till turistnäringen. För mig ställer de till det, för det blir ett himla pusslande i schemat. Dessutom, om jag har ledigt så har Jesús för det mesta inte det, eftersom han jobbar tre mil utanför stan.

Om jag verkar onödigt sur är det för att jag väntar roligt paket med posten. Det borde ha kommit i dag, men eftersom det är röd dag arbetar inte brevbärarna.
Jag har jobb i eftermiddag, men nu på förmiddagen ska jag nog gå och titta på mumien. Belöna mig med en glass också kanske. Jag tror att bebisen behöver en hasselnötsglass, eller vad tror ni?

8 kommentarer:

 1. Jag brukar alltid jobba klämdagarna, som idag, och det är så meckigt! Inställd trafik och massa tjafs. Men i alla fall. Jag gillar helgdagar, även om de inte är för alla. Brukade alltid jobba på dem förr. Jämt. Väntar man på paket är det förstås irriterande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukade också jobba klämdagar.Det gjorde mig ingenting. Irritationen nu är väl egentligen bara det med det roliga (bok)paketet och att det har varit väldigt många röda dagar den senaste tiden.

   Radera
 2. Hej Annika!
  Ja det är många helgdagar här som helt plötsligt är över en :-) Många som har missat det har i bland åkt till Murcia för det är närmaste IKEA och står där med lång näsa för just Murcia har nåt helgon el nåt att fira just den dagen :-) En dag på semestern förstörd :-) 6-8 mil tror jag.
  Jag gillar vardagar bäst. Det gör nog de flesta pensionärer. Vi har ju ledigt alla dagar :)
  Ja en god glass gör inte ont. Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag är inte där än så att vardagarna är mina favoritdagar, även om de också brukar vara bra:-) Ja, det är lite förargligt när man gjort en resa och möts av en stängt-skylt. Jag var med om det för ett par år sedan när vi åkte till Fuengirola, en lite längre bit än i ditt exempel:-) och det visade sig att den berömda svenskaffären var stängd. Snart görs ett nytt försök, men då ska jag ringa innan.

   Radera
 3. Röd dag pa Canarieöarna med idag :)

  Njut av en extra ledig dag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asch, det blev bara en halv ledig dag, men jag njöt ändå, den blev fin!

   Radera
 4. Hahahaha! Känns lite som i Sverige. Här i USA är det ju knappt några helgdagar alls. Eller jo. Typ en gång i månaden kanske. En dag. Men inte som i Sverige där det är både helgdagar och klämdagar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En i månaden? Det låter rätt mycket ändå?

   Radera

ny gadget

ny gadget