tisdag 27 maj 2014

Spanska tvåpartimakten verkar brytas

Hur gick det i EU-valet i Spanien då?
Jo, det blev ett riktigt spännande, oväntat resultat!
Det verkar som om tvåpartimakten håller på att brytas!

Både socialistpartiet PSOE och högerpartiet PP mötte varsin störtdykning. Istället för att rösta på dem, som vanligt, har folk äntligen börjat rösta på småpartierna. Till exempel har partier som förespråkar oberoende från Spanien ökat, samt vänsterpartiet, och den stora överraskningen; ett nytt vänsterparti som bildades för bara fyra månader sedan. Otroligt. Medan de stora partierna la miljoner på att skicka reklam till alla spanska hushåll, la Podemos lappar i brevlådorna, lappar som nyfrälsta podemosanhängare skrivit ut från hemsidan och själva kopierat upp i kopieringsbutikerna och delat ut.

PSOE tappade så många röster att dess partiledare avgår, men PP som förlorade nästan lika många röster spelar teater och utropar sig som vinnare eftersom de ändå fick flest röster av alla partier. Fåntratten Cañete, han med grodan häromdagen, ses göra segergester inför fotograferna på presskonferenserna.
Suck.

Titta gärna in på den här länken, det är Mats Björkman på Sydkusten som gjort en rätt träffande, personlig sammanfattning av valresultatet.

Ska verklgien bli spännande att se vad som händer i riksvalet i Spanien om ett och ett halvt år!

2 kommentarer:

  1. Win-win: tvåpartimakten håller på och brytas och Spanien verkar inte dela resten av Europas syn på de radikala främlingsfientliga partier som bara får fler och fler röster. Känns otroligt positivt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det var ett riktigt bra valresultat! Men regeringspartiet är oroligt!

      Radera

ny gadget

ny gadget