fredag 9 maj 2014

Graviditet och diabetes

Att som diabetiker bli med barn är ingen spontan grej.
Eller bör inte vara det i alla fall, det får diabetestjejer lära sig tidigt.
Den konstgjorda insulintillförseln och det ojämna blodsockret påverkar hela kroppen på lång sikt, och kan påverka barnet i magen negativt.
Så när vi väl bestämde oss fick jag prata med diabetesdoktorn först.
Hon är så bra. Och lugnande. Jag var orolig för riskerna vi utsatte barnet för, men hon sa, att även om jag måste få ner blodsockervärdena innan vi började försöka, är risken för att något ska gå fel med barnet till en diabetiker bara marginellt större än för ickediabetiker. (Och om någon sitter på annan information, var snäll och håll tyst om den!)
Risken för att min syn skulle bli sämre var däremot så stor att vi inte fick göra någonting om jag inte fick klartecken från min ögonläkare.

Så jag gick till henne, ögonläkaren med det konstiga namnet, och frågade om hon rekommenderade att vi lät bli.
- Hur skulle jag kunna göra det? Hur skulle jag kunna säga så till någon, frågade hon retoriskt, och där hade hon ju en poäng.
Jag fick veta, att det var omöjligt att säga hur synen skulle komma att påverkas vid en graviditet. Sant var att jag måste sluta med ögondropparna som haft så god effekt, och vara beredd på eventuella behandlingar med ögoninjektioner igen.

Jag var lättad och tänkte, att strunt samma hur det går med ögonen, huvudsaken är att barnet inte påverkas!
Fast sedan började jag fundera. Hur dålig kan synen bli? Om den blir så dålig att jag inte ens kan läsa för barnet, är det värt det?

Ja, kom jag fram till.
Jesús var väldigt osäker.


Nu har jag varit på ögonkontroll igen, och ta mig tusan, ögonen är bättre än på länge!

6 kommentarer:

 1. Men gött! :) Grattis! :) Detta betyder att man inte ska ta allas oro på så stort allvar och istället satsa på vad ens hjärta vill! Och vilken fin gravidklänning! Är den i velour? Snygg iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vågar inte svara på vilket som är materialet. Det är en vanlig mjukstickad klänning som jag köpte för ett par år sedan. Jätteskön!

   Radera
 2. Är själv diabetiker och vill inget annat än att kunna få barn, ditt inlägg fick mig att fundera. Hade ingen aning att det kunde krångla om man är diabetiker... Anledningen till att jag hittade hit till din blogg var att jag googlade runt lite då jag inte har mått så bra den senaste tiden... vi får väll se vad som spökar :)

  SvaraRadera
 3. Hej Karoline!
  Om man googlar på diabetes+gravid kan man bli ganska uppskrämd. Det blev jag. Riskerna för barnet till en mamma med diabetes är bara marginellt högre, enligt min diabetesläkare, men det är viktigare än annars att ha så bra kontroll över blodsockret som möjligt, eftersom det är nu är två som kan påverkas av det. För mig som inte har jättebra koll annars, hba1c är alltid för högt, har det varit jättesvårt att kontrollera blodsockret under graviditeten. Jag har aldrig förut tagit så många blodprov, ändå har det inte räckt. Allt har gått finemang ändå, det brukar göra det i de allra flesta fall trots diabetesen. Bra är att man som diabetiker blir mycket nogrannt kontrollerad under graviditeten.
  Diabetesen kommer inte att vara något hinder för dig för att få barn. Om jag blir gravid igen kommer jag inte att vara alls så orolig som jag har varit nu. Hoppas du mår bättre snart!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget