tisdag 6 maj 2014

Klockan 24 tändes porten till ferianJag var inte där, men tv var på plats och en väldans massa människor som väntat på den här dagen.
Eller natten rättare.
I går klockan 24, natten mot tisdagen, tändes äntligen den stora porten till årets Feria de Abril, Sevillas veckolånga fest, troligtvis Spaniens mest färgstarka stadsfest.
Ferian hålls alltid två veckor efter påsk och startar en måndagsnatt. Måndagen kallas numera El lunes del pescaíto, eftersom de som arbetar på ferian inleder den med att äta friterad fisk tillsammans.

Sevillas feria startade 1847 av ett par män som tyckte att Sevilla behövde en djurmarknad. Under tre dagar kunde boende i och utanför staden köpa och sälja arbets- och matdjur. På plats kunde man vinna priser för bland annat snabbaste häst och tyngsta oxe. Det blev en fantastisk framgång och en återkommande händelse. Med tiden utökades marknaden med mat- och dryckesstånd, och även karusell, bingo och andra nöjen. Till slut tog nöjena överhand och djuren försvann från marknaden. Ferian började likna vad den är i dag, ett överflöd av mat och dryck, dans och musik, färger och dofter.
Under inbördeskriget var det uppehåll i feriafirandet, men annars har den arrangerats varje år sedan starten.

Vi ska ta en sväng till ferian i kväll har vi tänkt.
Efter det kommer bilder och ett längre inlägg om vad ferian egentligen är!
4 kommentarer:

 1. ¡Hola chica!
  Här har vi Feria de Mayo snart...Inte så kul tillställning tycker jag men jag är ju ingen
  festprisse :) Säkert mycket finare hos er :-)
  Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning, er feria är säkert toppen, för dem som gillar sådant!

   Radera
 2. Feria de Arbil är en av de saker jag skulle vilja uppleva! Kul att få höra lite mer runt i kring och som vanligt njuter jag av dina bilder.
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så värd att uppleva! Ja, hela stämningen i staden den här veckan! Får se om jag kommer ut i morgon och tar lite bilder. Och det finns mycket att säga om ferian, men inte allt är positivt tyvärr...

   Radera

ny gadget

ny gadget