lördag 19 april 2014

Semana Santa i Sevilla

Glad påsk alla!
Här firas inte påsken med påskbrev, godis och kokta målade ägg som i Sverige, så jag tänkte visa lite bilder från ett riktigt Sevillafirande.

Påskveckan - Semana Santa - i Sevilla är speciell och det kommer folk från hela Spanien för att uppleva den.
Under hela veckan tas gamla vackra kristusstatyer ut ur sina hemkyrkor, bärs genom staden, genom katedralen och tillbaka igen.
Det är ett minutiöst program som satts ihop och som alla processioner måste följa.
Sevillaborna älskar påskveckan (de flesta) och många har väntat hela året på denna Sevillas största festlighet. Det verkar som om varenda människa ger sig ut på stan med tryckta program i händerna för att se processioner, och man behöver sannerligen inte vara religiös för att uppskatta dem!

Viktigast under veckan är natten mot långfredagen då de mest populära statyerna tas ut ur sina kyrkor. Staden kokar av alla människor som är ute ända till nästa dags förmiddag för att se processionerna.
Det är verkligen vackert och speciellt att se dem nattetid med alla tända ljus.

Vi har dock tagit det lugnt det här året och bara varit ute på dagen.
Den här processionen såg vi i närheten av universitetet - den gamla tobaksfabriken.

I den här processionen går ett tusental nazarenos, botgörare eller människor som går för att tacka för något som har hänt.
En del går i strumplästen, barfota eller med kors på ryggen.

Därefter kommer den första pason, en koloss på ett par ton, oerhört rikt dekorerad i fina guld- och silverarbeten, och färska blommor. Ovanpå den har det satts upp en scen ur Bibeln och ofta är krisusfiguren i den en av Sevillas skatter , en vacker barockstaty i trä av känd skulptör.

En av de saker som gör påskprocessionerna i Sevilla så speciella är att kolosserna bärs upp inifrån av kraftiga män. Med hjälp av en särskild huvudbonad bär de upp den oerhörda tyngden utan att se någonting. Det ligger många timmars övning bakom. Med små, små steg tar de sig fram med tyngden på sina nackar.

Kolossen rör sig vaggande från sida till sida i takt till orkestern som spelar bakom.
Där vägen svänger och i trånga passager får de skickliga bärarna kolossen att dansa, de tar steg både framåt och bakåt för att få en riktigt vacker rörelser. Det är mäktigt att se.

Därefter följer fler nazarenos, och så slutligen jungfru Maria på en egen koloss och med en ännu större orkester bakom sig.


Har ni chansen att uppleva Semana Santa i Sevilla - gör det.

Men tips: Även om det är vackert att se processionerna i centrum är det så mycket folk att det ofta inte lönar sig. Leta rätt på dem lite utanför de smala ,centrala gatorna istället.
Om du går ut natten i långfredagen: ta med matsäck och en varm jacka. Det blir alltid kallt.
Vid regn., eller hot om regn, ställs processionerna in för att skydda de ömtåliga gamla statyerna. Vissa processioner har inte kommit ut på många år på grund av regnet.
Har du gott om pengar kan du hyra en stol för att se alla processioner från bästa plats. Från La Campana fram till katedralen via Calle Tetuan finns stolar uppsatta för dem som betalar. Alla processioner går den vägen.


16 kommentarer:

 1. Tack för bilderna! Intressant! Det här känns verkligen exotiskt. Sååå enormt annorlunda från påsk i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en helt annan tradition! Roligt att få uppleva den!

   Radera
 2. Åh, vad intressant! Har nyligen hittat din blogg och har nu sträckläst den de senaste veckorna. Du skriver så himla bra och intressant, samt med en härlig humor och fina bilder därtill. Jag är fast :) Önskar dig och din familj en trevlig påsk. / Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snällt sagt! Kul att du hittade hit och har haft att sysselsätta dig med:-) Det är himla roligt när man fastnar så i en blogg och bara sträckläser...
   Hoppas att du själv fick en fin påskhelg!

   Radera
 3. Vad roligt med lite processionsbilder! Intresant! Blev inget av det för mej i år, fast jag är närmare än min bloggtitel visar!!! Ha en fortsatt trevlig påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma! Du verkar ha haft det fint ändå! Processionerna får du ta nästa år!

   Radera
 4. Åh vad kul att se och få vara med om tack vare dig! Verkligen ett firande med seriösa mått alltså! Vackert är det i alla fall tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vackert och häftigt! Påsken tas på allra största allvar här! Hoppas att du får vara med om sevillansk påsk på riktigt någon gång!

   Radera
 5. Fina bilder! Hoppas du haft en skön påskhelg vid havet!

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Otroligt pampigt där hos er. Att dom orkar gå och bära under tronerna!!! Hedersuppdrag utan att synas :) Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa är ute och går i 14 timmar. Verkligen tufft jobb!

   Radera
 7. Helt otroliga bilder, man blir verkligen sugen på att se det! Vi hade funderingar på att åka till Jerusalem för att se processionen på Via Dolorosa på långfredagen men insåg att värmebölja, små barn och hysterisk trängsel inte är någon vidare kombination. Tror inte heller att det är lika imponerande som den ovan, fast man får väl extrapoäng för att det är originalvägen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh ja, det blir många extrapoäng! Har ni varit och tittat tidigare?

   Radera
 8. Nä, aldrig faktiskt. Det var nog mest för att vi har Sverigebesök som vi kom på det. Får försöka göra det nästa år, kanske kan leja ut barnen så vi inte behöver trängas med dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, gör det nästa år och skriv om det!

   Radera

ny gadget

ny gadget