fredag 25 april 2014

Portugal - Spanien, en jämförelse

- Portugal är ju samma sak som Spanien1 Det här är samma landskap, envisas Jesús, men jag ger mig inte. Jag gillar att åka till Portugal, och det är inte detsamma.
Vi må befinna oss två mil från den spanska gränsen, men kom inte och säg att det är likadant.
Trasiga vägar, slitna hus. Spanien är så rikt och tillrättalagt i jämförelse.
Inga staket runt åkrar och landsbygd. I Spanien är varenda bit mark inhägnad för att ingen obehörig ska trampa på den. Mitt, mitt, mitt! Här kan man kliva ur bilen var som helst, fotografera, promenera. Inga hindrande stängsel.
Inte på bryggorna heller. Här kan man gå ut på en brygga och titta på båtarna. Inte i Spanien, eftersom bryggorna är låsta med gallergrindar.
I Portugal är servitörerna på restaurangerna trevliga.
I Andalusien, den ganska stora bit av Andalusien som jag känner, kan servitörerna vara otroligt otrevliga. Det borde varnas i guideböckerna för hur otrevliga de ofta är.
I Portugal finns rena och hela toaletter. I Spanien kan man räkna med enbart en mycket smutsig, trasig porslinsskål med intorkade, eller våta, urinfläckar. Inget toalettpapper. Ingen tvål, inget att torka händerna på. Ibland inte ens en fungerande vattenkran. Spelar ingen roll om det är offentliga betaltoaletter eller bartoaletter.
I Portugal är toaletterna alltid rena och fina, med tvål, toappapper coh vatten förstås. De offentliga toaletterna är ofta gratis.
Det är inte detsamma.

Dessutom ligger Portugal i utlandet, och trots att det är så nära lindrar det resenerven att få åka dit ibland!2 kommentarer:

  1. Kul med dina reflektioner om skillnaderna! Vi tyckte också att det helt klart var lite mer slitet i Portugal, man ser att Spanien spenderat sina pengar på upprusting och nybyggen... Och bra radio i Portugal, jättebra musik, mer varierad än de spanska radiokanalerna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att man märker skillnaden, så det känns att amn är någonannanstans! Jag har inte lyssnat mycket på portugisisk radio, mest knappat in fadokanaler, ska tänka på det nästa gång!

      Radera

ny gadget

ny gadget