måndag 20 februari 2012

Massdemonstrationer

Igår var det massdemonstrationer i Spanien. Hundratusentals personer gav sig ut för att protestera mot den nya arbetsreformen som premiärminister Mariano Rajoy (PP) nyligen presenterade.
Spanien har enorma problem med arbetslösheten. Den generella siffran ligger på 23 procent, och ungdomsarbetslösheten är så hög som 48 procent.
Jag har tidigare skrivit om ämnet här och här.
Enligt reformen ska det bli lättare för företag att avskeda personal och att sänka löner. Reformen kommer att ge större makt åt företagen och minska fackförbundens möjlighet att påverka.
Fler reformer är att vänta. Det pratas om att verkligt kraftiga tag kommer Partido Popular inte att ta förrän efter regionvalet i Andalusien i slutet av mars. Partiet vill inte riskera sina väljare.
Jesús väntar på smällen. Han räknar med att kunna bli arbetslös när som helst. Norrut har man minskat ned antalet lärarvikarier rejält, och lönen som lärarna brukar få under sommarlovet har tagits bort.

2 kommentarer:

  1. Är Jesús inte funcionario? Har han inte fått sin definitiva plats än?

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att Jesús svenska vokabulär kommer bra till pass här. Skitsystem. Ett bra ord. Om det hamnar i rätt sammanhang. Och det tycker jag det gör här. Ska vi demonstrera i slutet av april? Jag går gladeligen med i tåget.

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget