lördag 11 februari 2012

Husmorstips från Spanien

 • Om du vill baka efter inhemska recept, skaffa hushållsvåg. Det går att omvandla varenda ingrediens från gram till deciliter, till och med ägg, men det är mycket tidsödande.
 • Tänk själv. Rumstempererat smör betyder inte ordagrant rumstempererat utan förmodligen varmare än kylskåpskallt. Den som har skrivit receptet har inte gjort det under vintern i Spanien.
 • Det är tråkigt att diska, men om du inte diskar kniven innan du hackar hasselnötterna får du ta konsekvenserna. Framförallt om det var vitlök du hackade med den senast.
 • Den som tagit med en burk vanillinsocker från Sverige upptäcker kanske efter ett tag att pulvret inte är pulver längre, förmodligen på grund av fuktighet. Lägg klumparna i morteln och mortla dem så löser du det bekymret. (Klumparna upplöses nämligen inte i smeten.)
 • Vårda kärleken, men inte under bullbaket. Sätter du dig och myser med sambon i soffan ska du inte bli förvånad om bullarna är kolsvarta nästa gång du tittar till dem i ugnen.
 • Bulldegen tar inte skada av att stå i tre timmar, men om den under den tiden fortfarande inte har jäst är det dags att sätta på elementet och sätta bunken framför det.
 • Den som följer rådet från föregående punkt frestas kanske av att sätta bullplåten för jäsning två ovanpå den varma ugnen för att det ska gå fortare. Det GÅR fortare, men smöret i fyllningen smälter och rinner ut.
 • Om du bakar nutellamuffins kan det vara bra att ha ett paket russin eller liknande till hands för att inte äta upp fyllningen innan den hamnar i muffinsen. Om det ändå händer, håll tyst om saken. Bara du vet hur det var tänkt från början.
 • Om du har en spansk sambo; tvinga honom inte att smaka på smeten. Förmodligen kommer han från ett hem där det aldrig har bakats och han har ingen erfarenhet av att slicka sleven. Han tycker bara att det är konstigt och osmakligt att göra så.

6 kommentarer:

 1. Ha ha, jag känner igen mig så!!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Korkofanten. Vi har... kanske inte alla varit där... Men vi känner mig dig på ett själsligt plan. Jag tror att det mest är vitlökshasselnötterna som jag inte riktigt vill kännas vid :)
  Väldigt visa råd. Tänk så mycket vi lär oss... Du kanske bör vänta lite till innan du öppnar bakbloggen... Traditionellt sett brukar de handla mer om hur man bakar och inte så mycket vad man bör undvika när man bakar... Hursomhelst är du fantastiskt pedagogisk :)
  Och jag är övertygad att resultaten blev fantastiska trots den senaste tidens "bak-motvind"... eller bör jag kanske säga "motstorm".
  + Äntligen har Annika sett ljuset :) Du har anammat hushållsvågen! Var det mitt försvarstal (kommer du ihåg "ägg-grälet" vi hade) som gjorde att du slutligen gav upp dl-måtten? :)
  Kramar,
  C

  SvaraRadera
 3. Jag tror jag ska länka till dig från min blogg, hoppas det är ok! :)

  SvaraRadera
 4. Krokofanten: Ja, så här är det hårda livet som utlandssvensk...
  C: De svarta, knapriga bullarna åkte i soporna. Och av ren envishet var det äggrälet som fick mig att dröja så länge med vågköpet.
  Tuvilda: Klart att det är! Tack!
  Övriga: Jag glömde vaniljsockret. Lägger till en punkt i inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *LOL* Såja. Du behöver inte tacka mig Annika :) Tänk inte på det. Det känns jättebra att jag hjälpt en människa i fel riktning :))

   Radera
 5. Klokast var det där med russinen, och att inte lära någon vad den går miste om när skålen ska slickas. Riktigt onödig tillvänjning. Det kan man ta hand om själv.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget