torsdag 9 februari 2012

Kycklingbuljong

Där jag växte upp var ingen intresserad av mat. Matlagning var ett måste, och vi åt snarare fiskpinnar och pulvermos än ugnspannkaka och soppa.
Jag hade aldrig smakat hemkokt buljong förrän jag kom till Spanien.
Nu är det bland det godaste jag vet, och även om vi äter det nästan varje vecka tröttnar jag aldrig.
Och är man sjuk känner man sig genast lite gladare när ens sambo kommer med en kopp het buljong med mynta i. Helt klart.
Buljongen är ett självklart inslag i det spanska matlivet, och hos alla slaktare och i alla matbutiker kan man köpa ben och annat som behövs för en god buljong.
Här kommer recept på den kycklingbuljong som jag just nu har på spisen. Fast man tar vad man har hemma förstås. Basen brukar ändå vara morötter och purjolök, och gärna majrova eller någon annan rotsak. Och kyckling med ben förstås, om det är kycklingbuljong man vill koka!

Kyckling
Morötter
Purjolök
Lök
Vitlök
Persilja
Lagerblad
Pepparkorn
Salt
Olivolja

Skala lök, vitlök och morötter. Dela löken på mitten. Vitlöksklyftorna också. Lägg ned i en stor gryta med vatten. Skölj kycklingen och lägg ned den också tillsammans med sköljd purjolök, persilja, lagerblad, peppar och en skvätt olivolja.
Ta bort skummet som bildas när det börjar koka upp.
Låt småkoka i två timmar.
Salta.

För att få mer buljong kan man efter koktiden ta bort hälften av buljongen och ersätta med nytt vatten, och låta koka vidare.
Det kokta kycklingköttet använder jag till andra rätter.

2 kommentarer:

  1. Vad skoj! Ola säger ofta att vi ska göra detta. Det har bara inte blivit av än. Nu känner jag mig inspirerad så det får bli av snart! Återkommer!
    /C

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget