torsdag 2 februari 2012

Ropa vieja

Ropa vieja, gamla kläder (ni minns Sällskapsresan), är en av mina favoriträtter!
Den är så god att det kittlar i munnen bara jag tänker på den. Men Jesús har bara gjort den två gånger, och det för att han inte är så förtjust i timjan.
Och numera för att vi bara äter ekologiskt kött eller motsvarande. Vilket betyder sällan.
Men häromdagen sammanföll allt. Vi hade faktiskt både kyckling och gris, så då blev det det här!
Det är en kanarisk rätt. Jesús tog med receptet hem efter att ha bott längre perioder på Tenerife. I ropa vieja  blandar man ihop alla möjliga rester och grejer man kan ha hemma. Det  särskilt lämpigt om det blivit över från en puchero dagen innan. Rätten är inte särskilt andalusiskt alltså, eftersom man här hellre äter enkla rätter med var sak för sig här.

Recept för fyra personer:

500 gr kikärter
1 kg potatis
500 gr gris/nötkött
500 gr kyckling
1 litet glas vin
2 tomater
1 lök
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
timjan
lagerblad
saffran
persilja
svartpepparkorn
paprikapulver
salt

Lägg kikärterna i blöt natten innan.
Koka upp vatten i en gryta. Koka kikärter, kött och lite salt.
När allt är mjukt, sila bort vattnet.
Dela köttet i småbitar
Gör en refrito (stek hackad lök i olivolja på låg värme. När den blivit mjuk, lägg i hackad paprika. När den blivit mjuk, tillsätt hackad vitlök. Tillsätt därefter hackad tomat utan skal och låt stekkoka tills allt vatten har kokat in och bara olja bubblar.)
Mortla vitlök, tre pepparkorn, en tesked paprikapulver, saffran och lite salt.
Häll kryddblandningen i pannan med refriton. Tillsätt vin, hackad persilja, timjan, lagerblad, kikärter och kött.
Till slut (eller innan) stek tärnad potatis och blanda ihop med resten.
Servera!



1 kommentar:

ny gadget

ny gadget