onsdag 19 februari 2014

Veckohandling i grönsaksaffären

Det här inlägget borde verkligen ha bilder, men det går fortfarande inte.

På tisdagar när Jesús jobbar sent har vi veckohandling på kvällen.
För det mesta går vi till urtråkiga, dåliga Mercadona med vagnen på hjul, för att köpa färsk mjölk och en viss sorts kattsand som bara finns där, men idag hade vi kvar ett par mjölkpaket sedan sist, tack och lov, och gick till grönsaksaffären istället. Det är alltid roligt!

Vi hade redan basgrönsakerna; lök, tomat och grön stekpaprika, måsten i det spanska hushållet,  dessutom både blomkål, aubergine, persilja coh mynta, men jag har varit utan färskpressad apelsinjuice i tre dagar nu, så apelsinbehovet var akut.
(Vinter = Apelsintid, man måste passa på när apelsinerna är så saftiga och goda! Och billiga!)

Det blev en mindre säck med finfina apelsiner.
En stor pappstrut med småpotatis. Vitlök. Brytbönor och en bit pumpa till en gryta som J ska laga i morgon med kikärtor, kött och svål (som vi köpte hos slaktaren efteråt).
Antonio hade lådor med finfina granatäpplen, så några sådana blev det, och underbart stora, mogna kiwifrukter. Bananer från krokarna i taket. En påse lättsaltade chips från grannbyn, och så fick vi en stor påse på köpet, bara sådär. En blodkorv. Och oliver. J älskar oliver men har inte provat Antonios egeninlagda som han har i stora hinkar på bänken ovanför fågelburen. Nu fick han prova olika sorter och köpte två stora påsar med oliver i olika lag som nu är förvarade i var sin glasburk.

Finns inget roligare ställe att veckohanda på än i vår frukt- och grönsaksaffär. Den bästa frukt- och grönsaksaffären jag vet. Kul att vara där, kul att komma hem med allt gott som ska bli frukost, mellanmål och goda maträtter för hela veckan! Från den affären kommer det mesta som vi äter, till och med bönor och linser.

Fast J tycker att fiskaffärerna är precis lika roliga. Hans pappas största intresse har alltid varit fiske förutom målning, och J är uppfödd på fisk. Han älskar att titta på alla fisksorter, skaldjur och olika sorters snäckor.

4 kommentarer:

 1. Det låter helt fantastiskt!! Sånt här är verkligen underskattat. Jag förstår inte folk som hellre lägger pengar på färdigmat (restaurangmat är okej:))! Vilken dröm att få gå till slaktare också! Det är nåt jag skulle vilja ha i min närhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många spanjorer föredrar att handla i småbutikerna och på inomhusmarknaderna. Varje kvarter har minst en grönsaksaffär, och ofta en fiskafär och en slaktare också. När man hittat en riktigt bra görnsaksaffär är den guld värd. Man säpper den inte. Fädigmat är trist, men eftersom vi så gott som aldrig äter det tycker åtminstone Jesús att det är himla roligt när det väl händer.

   Radera
 2. Kött, fisk, frukt och grönt är fantastiskt att handla i Spanien! Men jag saknar många saker som finns i Sverige såsom mörkt fullkornsbröd, naturell yoghurt och framför allt ekologiska varor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturell yoghurt finns, fast inte så bra, så vi brukar göra egen. Fullkornsbröd saknar jag också. Ekomat är hur lätt som helst att handla i Sverige, i varenda livsmedelsbutik finns det alternativ. Inte i Spanien, nej. Om man letar hittar man ett par mycket dyra specialicerade ekoaffärer, och Carrefour har litegran att välja på också. Men det är allt.

   Radera

ny gadget

ny gadget