onsdag 5 februari 2014

Bildlöst

Jo, som ni märker är det inga bilder till de senaste inläggen, och det kommer nog fortsätta att vara bildlöst ett tag.
Datortrubbel igen.
Den bärbara som vi fick av någon som tänkte slänga den må vara gammal, obekväm och mycket långsam, men jag är glad att den fungerar!


Någon av er som vet vad felet kan vara, när datorn (den stora lådan) går igång och verkar fungera men skärmen är svart?
(Ja, sladden är i.)

6 kommentarer:

 1. Har hänt makens dator (en tidigare), nåt fel på skärmen. Jag tror att man kan köpa en extern skärm och plugga in (om du har en laptop, går givetvis på stationär dator :)) Vi fick i alla fall köpa en ny. Man kan ta ut hårddisken ur er dator och på så sätt rädda det som finns sparat i själva datorn. Vi köpte en liten box med usb, där man lägger ned hårddisken och sen pluggar in i nya datorn så får man fram sitt sparade material...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som har med datorer att göra är jättekonstigt. Det är en stationär vi har så det blir ju lättare att byta ut skärmen, om det visar sig vara felet! Hoppas att det är ett enkelt, billigt fel!
   Tack för tipsen!

   Radera
 2. Grafikkort, grafikkabel eller skärm. Bara att börja felsöka.
  Får ni nåt liv i skärmen? Lampa som tänds för att visa att den får ström? En ruta som hoppar runt o säger "no signal"? Eller stendöd? När datorn startar upp, piper den nånting? Om det är grafikkortet brukar datorn pipa ett par korta tut strax efter att man startat upp den.
  Om datorn inte piper, så börja med att testa annan skärm, måste ju va nån i bekantskapen som har en skärm att testa med. Om både skärm o dator har uttag för DVI och VGA kan det vara värt att bara testa med det interface som inte används nu. Dvs, om ni använder VGA-porten idag så testa DVI eller vice versa.
  Är skärmen stendöd, dvs ingen lampa öht, testa även med annan strömkabel. För ni har väl testat olika eluttag? Det är retligt att ha köpt ny skärm när det visar sig vara uttaget i väggen som var felet.
  Du har min mailadress om du vill ha mer tips o trix, det vet du! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt vilket svar jag fick! Kan du inte flytta in här en vecka? Du får tapas, skaldjur och god spansk husmanskost i utbyte mot dataservice!
   Jag ska skriva upp allt och ta en ordentlig titt i helgen, och se om jag klurar ut felet! Tack!
   (En liten fråga bara: vad är uttag för DVI och VGA? Står det så ovanför hålen (eller vad det är), så de är lätta att hitta?

   Radera
  2. Du, jag skulle mer än gärna lösa dina datorproblem mot en vecka i solen! Tapas o skaldjur gör det hela mer frestande. Men... Pengar... Att försöka få ut pengar från FK är inte lätt, att få ut dem när man dessutom är orkeslös och nedstämd är än värre.

   DVI-kontakten på sladden brukar vara vit, uttaget i skärmen/datorn har hål för platt stift i ena kanten. VGAsladden brukar ha blå hane, där är en massa små runda stift. Även honan brukar vara blåfärgad med tre rader hål.
   http://www.munky.net/wp-content/uploads/dvi-vga.jpg visar grafikkort med både DVI och VGA
   Om du har kvar mitt mobilnummer så gäller det fortfarande, jag hjälper dig gärna om jag kan!

   Radera
  3. Usch, du har försäkringskassan att kämpa med...
   Trösta dig med att solen ändå inte skiner här. I helgen blir det spöregn.
   Har inte ditt nummer, men det är ändå grymt dyrt att ringa härifrån. Hör av mig om jag kör fast!

   Radera

ny gadget

ny gadget