onsdag 5 februari 2014

Längtar efter svensk mat

Apropå det förra inlägget om spanska väntrum.
När jag kom ner från ögonmottagningen gick jag förbi restaurangen, och det luktade så gott därifrån.
Det luktade svensk husmanskost.
Kött med potatis och sås, jag såg det framför mig, till och med inlagd gurka och lingon som jag visserligen inte ens tycker om.
Jag visste ju att det inte var den rätten som doftade, men på sistone har jag längtat så hemskt efter svensk mat att jag kanske börjar hallucinera.
Jag kan när som helst framkalla minnesbilden från senaste Sverigeresan när vi åt på den lilla restaurangen i Göteborg, ser framför mig stekt strömming, potatismos, knäckebröd, mjölk och allt som gör det så svensk.
Eller biff med brunsås.
Eller rödspätta med remouladsås.
Kokt potatis.
Och sås.
Alla dessa såser...
Och allra mest längtar jag efter... korvkioskmat från min egen korvkiosk därhemma.

Häromdagen hittade jag på Carrefour en påse pulversås, dillsås, från Tyskland och tänkte att jag skulle laga något riktigt svenskt (trots att min svenska mat aldrig blir bra i Spanien). Det blev ugnsstekt regnbåge, kokt potatis, ärter och dillsås. Såsen var väl så där, det är ju ändå pulver, men det kändes ändå svenskt.

Eftersom det inte blir någon Sverigeresa förrän till jul är det bara dumt att längta, men jag kan inte låta bli.
Så vi funderar på att åka till Solkusten någon helg framöver. Det får liksom bli ersättningen.
Där finns en massa svenskar där och det finns en affär med svenska livsmedel, den var stängd när vi var där för två somrar sedan. Men där skulle jag vilja gå in. Och det har öppnat en ny Carrefour med en massa nordiska livsmedel någostans på Solkusten har jag läst. Vad jag vill köpa vet jag inte riktigt, jag längtar inte efter något speciellt egentligen, annars hade jag ju lätt kunnat be min bror skicka det eftersom han är på väg att skicka ett paket och har ett och ett halvt kilo till godo. Mannagryn kanske?
Och med så många svenskar i det där området finns det säkert någon restaurang med svensk mat, tror ni inte?
Är det förresten någon av er som läser som vet? Finns det svenskrestauranger med bra mat på Solkusten?

Jättefånigt det här egentligen, jag som är omgiven av världens bästa hemlagade mat, tapas, fisk och de godaste skaldjuren.
Vet inte vad det är med mig.
Tur ändå att jag bara är några timmar från svenskbutiken:-)

6 kommentarer:

 1. Har du några fonder/buljong som man kan använda till såser och liknande? Typ kalv, kyckling och grönsak är väl det som vi använder mest.
  Typ Bong - touch of taste? http://www.touchoftaste.se/produkter/vara-fonder/
  Sådant ger ju väldigt mycket "traditionell" svensk smak. Det kan vara bra att investera i om du inte har det redan.
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé. Men jag tror faktiskt inte att sådant säljs här. Har aldrig sett det. Tills nöds kan man få tag i buljongtärningar med smak av grönsak, kyckling eller kött, men här kör man helst med hemkokt buljong.

   Radera
 2. Under mina år i Dublin var det knäckebröd och hushållsost som oftast åkte över Nordsjön, postade av morsan. O standard var att våra paket tog omvägen via Island. Min teori är att de där som sorterar post i Amsterdam inte hade rökt på nog, så de inte kunde läsa rent. Det är ju bara en bokstav som skiljer ICeland och IReland. Men riktigt så illa skriver inte mor min, att de borde läsa fel. Så de var nog bara lite suddiga i blicken... ;)
  Det som köptes varje år på SWEAs julfest var nyponsoppepulver och saltlakrits. Jag är inte så glad i nyponsoppa egentligen, men det var bara så svenskt. Marsanpulver brukade ta slut fortare än kvickt på de där julfesterna. Och givetvis kaviar. O så brukade vi köpa stekt falukorv på sötlimpa, det såldes som fika där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, det heter ju nästan likadant:-)
   Vet inte riktigt vad SWEA är, är det en svenskförening?
   Låter kul ändå med en massa svenska matvaror som säljs till jul! Nyponsoppa.. så gott! Falukorv på sötlimpa, gud så gott det låter! Limpa! Sötlimpa! Limpa med baconflott! Limpa med prickekorv! Mmm...

   Radera
 3. Jag har hört talas om en restaurang som heter Bellman som ligger på strandpromenaden i Fuengirola. Men själv aldrig varit där. Det nyöppnade Carrefouret du skriver om antar jag är det i Fuengirola. Som ligger ovan motorvägen strax efter El Corte Ingles om man kommer från Malaga hållet. Där har jag inte heller varit.
  Du kanske vet om det redan, men inne i Malaga, i Huelin på nya strandpromenaden, finns en svensk godisaffär som heter Mums Mums. Och så har ju du svenskaffären i Fungirola vid feriaplatsen som du nämner. Sen kommer jag inte ihåg några fler ställen. Kanske det fanns ett danskt bageri/café i Los Boliches i Fuengirola, men det var 100 år sedan jag var där så jag vet inte om det finns kvar. Minns inte vad det heter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow vilka tips! Allt ska läggas på minneslistan! Känner inte till godisaffären i Malaga, men har inte varit i Malaga så många gånger heller.

   Radera

ny gadget

ny gadget