fredag 21 september 2012

Tips: utställning med Barcelonabilder

Har ni varit på Abecita Konstmuseum i Borås?
Passa på och åk dit nu.
Där ställer Maria Espeus ut fotografier från sitt fotoprojekt El otro - The other, bilder från hennes stadsdel El Raval i Barcelona.
Maria har en spännande bakgrund. Redan som liten unge blev hon intresseerad av foto, och det var ett intresse som höll i sig. Hon fick en kamera, fotade alla hon hade i närheten, fotograferade sig igenom skoltiden och åkte sedan till Paris för att försörja sig som fotograf. Men Paris i början på 1970-talet var en svår stad för en fotograf. Maria åkte vidare till Italien och Rom där hon träffade Fellini som just då regisserade filmen Roma. Det blev vändpunkten för Maria. Hon åkte tillbaka till Paris, fick jobba för internationella företag, träffade sin blivande man och flyttade med honom till hans hemstad Barcelona.
Sedan dess har hon arbetat för stora magasin, gjort reklamjobb, haft utställningar och belönats med internationella priser som fotograf.
Bilderna från El otro blev en fotobok som porträtterar El Ravals själ och människorna som bor där.


Samtidigt visas en annan utställning på Abecita, en med naturfotograf Jan Töve. Den utställningen bör ni också ta chansen att se.
Nu kommer lite kuriosa: Jag hade Jan Töve som musiklärare i mellanstadiet.
En gång hade han köpt en ny fin kamera som han av någon anledning tagit med till klassrummet. Den låg där på en bänk. En klasskompis som hade svårt att sitta still råkade putta ner kameran i golvet och Töve fick ett raseriutbrott och skrämde oss allihop med att kasta notställ i väggen. Jag kommer också ihåg hur han skrattade när jag läste korg-gosse istället för kor-gosse. Oj, vad han skrattade. Inte roligt för en liten generad unge som varken hade hört eller läst ordet tidigare. Minns det varje gång jag stöter på ordet.
Men som fotograf är Töve förbaskat skicklig.

2 kommentarer:

 1. Jag har en bild till dig från utställningen... Vi har ju bidragit lite... :o) Jag måste bara titta igenom bilderna först!
  Jan Töve var väldigt trevlig på vernissaget, han kanske har lugnat ner sig?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Ser fram emot den!
   Jan Töve har blivit äldre, det kan vara förklaringen. Eller så var det ingen som retade honom:)

   Radera

ny gadget

ny gadget