torsdag 6 september 2012

72-åring attackerar fascist-skyltar

Vi har inte hunnit hämta oss från 80-åriga damen som på egen hand restaurerade en kyrkmålning, förrän nästa åldring dyker upp på nyheterna.
Den här gågnen handlar det om 72-årige José Gallego som har attackerat en kyrka med en burk sprayfärg.
Men det här är intressant, det här har en viss bakgrund:
Kyrkan i fråga ligger i Aspe, Alicante, och på fasaden finns en mängd minnesskyltar efter kända spanska faschister, falangister och Franco-medhjälpare från inbördeskriget, samt ett stort kors som Franco beordrade dit för att hedra de stupade fascisterna.
Det är inget ovanligt med sådant. Liknande kors finns utanför kyrkor i hela Spanien, ståtliga minnesmärken finns kvar (bland annat ett väldigt pampigt strax utanför Sevilla).
2007 antogs en lag om att fascistsymboler ska tas bort, bland annat gatuskyltar (mängder av gator har haft namn efter fascister fram tills nyligen) men det har inte skett på nämda kyrka.
Problemet är just detta; att byggnaden är en kyrka. Katolska kyrkan och fascismen har gått hand i hand.
José Gallego tröttnade på att vänta på att symbolerna ska tas bort, så han bestämde sig för att ta hand om saken själv. Mitt i natten gick han till kyrkan, klätttrade upp på en stege som han tagit med och började täcka skyltarna med röd sprayfärg.
Olyckligtvis kom polisen förbi just då.
José Gallego riskerar ett fängelsestraff på ett till tre år, men han ångrar inte vad han har gjort.
- Om du åker till Tyskland så ser du inte en enda Hitler-symbol. I Spanien är det fullt av symboler (Franco), säger han.

Bild lånad från www.elpais.com. Foto: Pepe Olivares

2 kommentarer:

  1. Det är uppfriskande med sydeuropéernas fräckhet. Lite civil olydnad kan man tåla. Tycker att straffet för den gamle mannen, kan få bli att rengöra kyrkan (och ta ner skyltarna) :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du nämner det, Jenny! Mannen har faktiskt sagt i en intervju att det värsta som kan hända är att han tvingas rengöra skyltarna. Han tar hellre fängelsestraffet.

      Radera

ny gadget

ny gadget