tisdag 11 september 2012

Dyr skolstart

Jag gick till min vanliga copistería för att ta kopior till veckans lektioner, men möttes av ett problem.
Det gick inte att komma in i butiken. Det var fullt av folk. Alltså verkligen smockfullt! Så fullt att folk stod ute på gatan och väntade på sin tur.
Anledning: Skolstart.
Igår började skolan, och alla skyndade till pappershandlarna med sina listor. Här i Spanien är det ju inte gratis att gå i skolan. (Den statliga skolan pratar jag om, de katolska privatskolorna som finns i mängd ligger ju i ett helt annat prisläge). Här i Andalusien behöver barnen (föräldrarna) bara köpa förbrukningsmaterial (även om det kan bli rätt dyrt, en kompis kollega har just lagt ut 100 euro på sådant för sin unge), men i andra regioner måste man köpa egna böcker också. Till exempel i Valladolíd där bloggaren K-L bor med sin familj. Hon har just betalat 650 euro för sina barns böcker.
I Sverige äter alla barn lunch i skolan. Inte här.
Här i Spanien brukar det halv tolv hållas en längre rast då barnen äter medhavd smörgås..
Klockan två, när låg- och mellanstadiebarnen slutar, går många hem och äter lunch. Övriga har möjlighet att köpa mat och äta i skolans matsal. Priset bestäms efter föräldrarnas inkomst.
I många skolor kan föräldrar med sämre ekonomi (inte ovanligt nu med en arbetslöshet på ungefär 25 procent) skicka med barnen matlådor som värms på skolan. Men inte heller det är kostnadsfritt längre. I Katalonien och Madrid börjar skolorna nu ta betalt för det också! Mellan två och fyra euro per dag kostar det eleven att ta med sig matlåda!
Vad de betalar för? För att få sitta i matsalen, för att använda mikrovågsugnen, städning samt personal som övervakar lunchen.
Sanslöst.

3 kommentarer:

 1. I den skola där jag gjorde praktik var det tre 60 min lektioner utan rast emellan kl 8.15-11.15 sedan en rast 11.15-11.45 (då barnen åt medhavd smörgås/frukt eller köpte nåt i kafeterian = godis/chips/media tostada). Sedan var det tre lektioner till, till och med kl 14.45 då fick de gå hem och äta lunch. Detta är en skola med ESO och gymnasium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl märkligt, det där med frånvaron av vanliga raster?

   Radera
  2. Ja, och att schemat är samma varje dag (även om det varierar vilka ämnen man har på vilka tider). Här i Sverige ser schemat betydligt mer oregelbundet ut. Lektionerna i Spanien (den skolan jag var på) ser ut att vara 1h på pappret/schemat men lärarna ska byta sal på 0 min och under den tiden ska de upp till lärarrummet och hämta nytt material (typ andra böcker) och kanske även ut och röka.. Så det blir ju ändå en liten rast där... skumt

   Radera

ny gadget

ny gadget