fredag 7 september 2012

Klena spanjorer!

Jag trodde först att det var mitt exemplar det var fel på, men har kommit fram till att det är spanjorer överlag.
De är så klena!
De blir sjuka för ingenting! Och jag blir jädrar i mig provocerad av det!
Spanjorer blir förkylda av:

 • Att få regn på sig.
 • Att dricka kall dryck.
 • Luftkonditionering.
 • Att gå på promenad en blåsig dag.


Förkylning innebär mycket gnäll som anhöriga måste lyssna på.
Dessutom besök hos doktorn, för att få mediciner.
Det här förbaskade medicinätandet!
Spanjorer har sjukdomar som jag aldrig hört talas om i Sverige.

Nu undrar jag: Varför?
Varför är spanjorer känsligare för väder och vind än svenskar? Är det något genetiskt? Eller enbart fråga om klimat? Blir alla som växer upp i Spanien så ömtåliga?
Och om jag skulle ha en unge och uppfostra den enligt svenskt vis, det vill säga att låta ungen vara ute i alla väder (här hålls de inne om det är regnigt, blåsigt eller kallt), skulle ungen härdas då?
Vad har ni för erfarenheter av allt det här?

13 kommentarer:

 1. Hahahaha, klockrent! Jag var hos doktorn senast igar med sambon min..i snitt är han väl pa apoteket en gang i veckan..om det inte är det ena sa är det de andra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen det där. Ont i fingret. Ryckningar i ögat... J har en medicinlåda av dimensioner. Kan snart kalla sig apotekare själv.

   Radera
 2. De är inte klenare men de är bättre på att känna efter och tror att de måste till doktorn för minsta lilla. Jag tror faktiskt att det har att göra med att både sjukvård och mediciner är i princip gratis.

  Mina barn har inte varit friskare än spanska barn men de har definitivt varit mycket mindre hos läkaren.

  SvaraRadera
 3. Jag haller med K-L! Egoistiskt sätt sa gillar jag sjukvarden här, att (nästan) allt är gratis! Men hur mycket pengar förlorar inte staten pa detta? Folk som springer dit för minsta lilla..alla gubbar och gummor som typ gar till doktorn för att ha natt att göra pa morgonen, inte för att det maste..men nu haller ju även det här pa att ändras...

  SvaraRadera
 4. Kul läsning! Det är EXAKT likadant i Latinamerika, en
  enkel förkylning utvecklas lätt till något mkt dramatiskt =) vilket i sin tur har orsakats av att det ju faktiskt var lite kyligt igår på kvällen/vind eller något annat löjligt. Bebisar kläs pÅ extremt mkt också, ungefär lika mkt som bebisar i Sverige när det är minusgrader...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl märkligt! Här är i alla fall bebisarna lättklädda, när det är varmt.

   Radera
 5. :-) Italienare är inte mycket bättre de!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Sydeuropeer kanske är sådana överlag?

   Radera
 6. I Chile gor man ocksa pa samma satt. I Latinamerika dar den som har rad, i manga lander, betalar for en dyr, privat sjukvardsforsakring far man ju passa pa att utnyttja denna sa fort man kanner minsta obehag. De som inte har rad med en sjukforsakring springer inte till doktorn for minsta lilla eftersom vantetiderna ar oandliga och det ofta saknas plats pa de allmana sjukhusen for alla som soker. Ibland ser man pa nyheterna om blivande mammor som fott barn pa sjukhusens toaletter eftersom de inte fatt vard i tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men va tusan! På toaletterna! Här är sjukvården gratis för alla, utom för de papperslösa enligt högerregeringens nya lagändring. Men för specialbehandlingar kan väntetiden vara lång, och då väljer en del privat sjukvård. Och för att de tror att den är bättre, vilket inte är sant. Min diabetesläkare delar sin tid mellan det offentliga sjukhuset dit jag går och sin privatklinik.

   Radera
 7. Har du hört influensa-historien om vår gemensamma kompis som är gift med en utomeuropeisk man? Jag hoppas hon tycker det är ok att jag berättar detta.
  Det var första gången han däckades av en svensk rejäl förkylning med feber. Hon förklarade väldig pedagogiskt: "Detta går över. Sov och drick mycket. Det är bara till att stanna hemma tills du är frisk."
  Senare hörde hon honom ringa en kompis för att beklaga sig.
  "Jag är döende och hon vägrar låta mig kalla hit en läkare." :)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. :D
   Ska vi tolka det som att ju längre söderut de kommer från, desto klenare är de?

   Radera

ny gadget

ny gadget