lördag 8 september 2012

Expedition Kon-Tiki

Det var för mycket som stämde.
Djur och växtlivet.
Pyramiderna.
Stenfigurerna i djungeln som kändes igen från de stenstatyer som vissa försvunna kulturer i Sydamerika lämnade kvar.
Stenåldersverktygen.
Den gamle polynesiske hövdingaguden Tiki, solens son, den skäggige vite mannen som steg i land med sitt folk hade stora likheter med den vite skäggige Kon-Tiki eller Illa-Tiki i Peru, översteprästen och solkungen över inkaindianernas legendariska vita skäggiga män, de som trängdes ned till kusten av hövding Cari och som slutligen försvann över havet... Enligt legenden.

Norrmannen  Thor Heyerdahl var övertygad om att hans teori, att Polynesien befolkades av människor som kom med båtar från Sydamerika, stämde.
Men han fick inget gehör för idén. Hur skulle sydamerikanerna kommit dit? Till en ö-värld 8 000 kilometer bort?
De åkte båt, svarade Thor. Och för att bevisa att det faktiskt var möjligt att flyta på en traditionell flotte av balsaträ, från Sydamerika till Polynesien,  bestämde han sig för att göra det själv.
Han  skaffade tillstånd, sponsorer, besättningsmän och utrustning, åkte sedan till Ecuador för att hugga träd och döpa dem på Inkavis.
I en hamn i Lima byggdes flotten
På vårkanten 1947 var flotten klar.
Thor och de fem besättningsmännen, varav en var svenske Bengt Danielsson, han som skrev och var med i Villervalle i Söderhavet, fick draghjälp av en bogserbåt ut till Humboldtströmmen och lämnades där.
Ingen mer än de själva trodde att de skulle överleva färden, men 101 dygn senare tog de sig iland på en av öarna i Polynesien.
Thor skrev en fantastisk bok om äventyren på havet. Spännande, underhållande, lärorik och rolig, den bästa äventyrsbok jag har läst. Den finns att köpa billigt på många antikvariat, så gör det, ta och köp boken, njut av äventyren med den gröna papegojan, valhajen, jättebläckfiskarna, stormarna och den lilla tama krabban Johannes som bodde i ett hål bredvid styrmannen.
Och sedan kan ni se filmen. För ett par veckor sedan hade den nya norska storfilmen om äventyret premiär i Norge Missa inte den!
Men som sagt, läs boken först.


8 kommentarer:

 1. Jag letar efter boken i elektroniskversion... men den finns bara på engelska... Suck... Jag ska kolla i antikvariatet hemma i Sverige nästa vecka! :o) Jag längtar efter att läsa om den lilla krabban Johannes!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Den brukar inte vara svår att hitta. Det finns fler av Heyerdahl, men det är Kon-Tiki som du ska läsa först och främst.
   Den som var rorsman kände sig alltid lite ensam om inte Johannes kom ut ur hålet och höll honom sällskap, och de brukade alltid ta med lite mat till krabban.

   Radera
 2. Om du gillar denna boken kanske du skulle gilla Berättelsen om Pi, om du inte redan läst den förstås.
  Den handlar också om att driva runt på ett hav...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har blivit rekommenderad den boken tidigare. Kanske dags att ge den ett försök?

   Radera
 3. Gör det! Vi läste om Pi i vår bokcirkel för något år sen. Tänkvärd bok i flera dimensioner. Och tack för boktipset! Den kanske vore något för bokcirkel. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska ge den ett försök! Och testa Kon-Tiki. Man liksom byter värld. Flera gånger när jag hade läst på bussen och klev av kändes det som om marken gungade av vågskvalp, så inne var jag i boken:)

   Radera
  2. Var det därför du alltid somnade och vaknade upp i bussgaraget?
   Kramar

   Radera
  3. Åh, det där är glömt nu, det hände före Kon-Tikis tid. Man kan inte somna ifrån en sådan bra bok.

   Radera

ny gadget

ny gadget