torsdag 27 september 2012

Polisbrutalitet och våldsamma protester

Men fan i helvete!
Dom är ju inte kloka!
Titta på DEN HÄR videon från protesterna i Madrid i tisdag så får ni se.
(Han som filmade fick förrestensin kamera förstörd av polisen:)

Hänger ni med i vad som händer i Spanien nu?
I tisdags demonstrerades det i Madrid. Mot nedskärningar, arbetslöshet, kris och politiker. Folk är jäkligt trötta på alltihop. Så det organiserades en manifestation. Inte regelrätt organiserade, utan via munmetoden och facebook.
Massor, massor gick ut för att protestera mot vad som pågår i landet.
De möttes av polis.
Dagen efter rapporterades 60 skadade och 30 som gripits.
Det rapporterades om våldsamma poliser.
Poliserna och högerpolitikerna slog ifrån sig. Polisen gjorde bara sitt jobb, menade man. De försvarade sig och försökte stävja upploppet när demonstranterna blev våldsamma.
Ingen trodde väl på det? Spansk polis kan vara mycket brutal.
Det fick vi bevis på under onsdagen när allt fler ögonvittnen berättade vad som hänt kvällen innan, samtidigt som filmer läckte ut från alla håll.
Hade någon tvivlat innan på om polisen var onödigt våldsam eller inte, så var det ingen som tvivlade igår eftermiddag.
Förklaringarna om demonstranters provokationer blir löjligt genomskinliga när man ser hur poliserna tar sig in på Atochastationen, börjar slå på folk och skjuter mot folk som väntar på tåg! Där pågick sannerligen ingen demonstration! Vi ser civilklädda poliser i tjänst bli nedslagna av sina kollegor som inte förstår att de är civilklädda, lyssnar inte när de ropar förtvivlat (det vore ju otroligt om en civilklädd polis blir våldsam mot kollegorna), man ser i ruskiga filmer hur poliserna slår med batongerna mot nedslagna personer, hur reportrar smygfilmar och frågar varför poliserna inte bär sina nummerbrickor på sig som de alltid måste bära, och hur de då blir bortkörda med hot om våld. Vi ser hur de springer mot den jättelika folkmassan med höjda batonger och skapar panik.
Högerpolitikerna fortsätter att försvara poliserna, och det förstår man ju, det var ju Partido Popular, regeringspartiet, som ville ha en ny lag om att otillåtna demonstrationer ska klassas som terroristbrott.
Reportrar från högerns tidningar, tv och radio gör sig löjliga genom att hålla poliserna om ryggen och påstå att alla demonstranter är vänsterpersoner och anarkister och kriminella.
Premiärminister Mariano Rajoy påpekar att det bara är en liten del av spanjorerna som protesterar och lovordar den stora massan som stannar hemma och lider i tysthet.
Man kan förmoda att Rajoy kände sig obekväm med situationen. Medan demonstrationerna pågick befann han sig i New York, delvis för att förbättra bilden av Spanien som krisland, vilket troligtvis inte gick så bra eftersom New York Times samma dag publicerade ett bildreportage om krislandet, hungerlandet Spanien,. Det illustrerades bland annat med människor i Madrid som letar mat i soporna.
Spanske kungen gick upp på redaktionen för att rädda situationen och ge en mer positiv bild av Spanien, men... lönlöst.
Igår kväll fortsatte demonstrationerna, kanske främst som protest mot polisvåldet.

Den som tycker att jag har varit otydlig i mina beskrivningar kan titta på DE HÄR bilderna.

2 kommentarer:

ny gadget

ny gadget