fredag 13 januari 2012

Okej att gifta sig med frånskild man

Resurrección Galera Navarro heter en religionslärare i  Almería, som ligger i andra änden av Andalusien.
Galera hade jobbat som religionslärare i fem år när hon blev förälskad i en man och bestämde sig för att gifta sig med honom.
Problemet var bara att mannen hade varit gift tidigare.
För religionsläraren var det knappast något problem, men det var det för kyrkan. Galera fick veta att om hon gjorde verklighet av planerna skulle hon sparkas från jobbet.
Och det var just vad som hände efter bröllopet.
Galera tyckte inte alls att det var okej, så hon anmälde kyrkan.
Nu, elva år och ett överklagande senare, har domen kommit.
Den konstaterar att kvinnan har blivit diskriminerad. Hon ska få de elva årslöner hon har förlorat, samt jobbet tillbaka.
Fast kyrkan vägrar gå med på det sista.

Det trixiga här är ju, som jag skrivit om tidigare, att religionslärare inte undervisar religion, utan katolicism. Lärarna får jobben efter rekomendationer av katolska kyrkan, och de måste också följa kyrkans regler. Det innebär att religionslärare kan bli av med jobbet om de tar en öl på baren, har många förhållanden eller, som här, gifter sig med en skild man.
Jesús kommenterar att kyrkan minsann inte säger någonting om prinsessans nuvarande make, som gifte sig med henne trots att hon var frånskild.

3 kommentarer:

 1. ...Och det är vid sådana här tillfällen som man känner att det trevligt att katolicismen inte längre är för sociala aktiviteter som stening till döds och häxbränningar.
  Numera föredrar de att "bara" ta bort försörjningsmöjligheterna för folk.
  Om det inte hade varit för audio-ägg-radbanden som finns i varje katolskt hem så skulle man kunna luras att tro att stenåldern inte är fullt så avlägsen i Spanien som den är i Sverige ;)
  /C

  SvaraRadera
 2. Jaa, vad ska man säga? Det här visar ju bara mer o mer att religion hindrar människor från att tänka fritt och därmed utvecklas.

  Stephen Hawking said, "There is a fundamental difference between religion, which is based on authority, [and] science, which is based on observation and reason. Science will win because it works."

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget