lördag 14 januari 2012

Rökelseförsäljaren

På en liten gata mellan Plaza del Salvador och Plaza del Pan står den här försäljaren.
Han säljer rökelse i lösvikt.
Det ryker från ett tänt lerkärl och luktar gott, och man stannar gärna upp ett ögonblick för att njuta av synen.
Man lägger rökelsen på ett lerkärl, incensario på spanska, blandar den med en väldoftande ört, tänder en bit kol och lägger ovanpå, så börjar det ryka och avge en stark doft.
I Sevilla är det här doften av Semana Santa, påskveckan, och det är svårt att inte få minnesbilder från den när man känner den här doften i näsan. Framför alla nazarenos i Semana Santa-paraderna går män och svänger med stora rökelsekärl. Det sägs att det är för att rena anden, men ursprunget till detta kommer från medeltiden då folk inte tvättade sig så ofta. Los nazarenos luktade helt enkelt så illa att man behövde rökelsedoften för att skingra stanken.
Detsamma gäller i pilgrimskateralen i Santiago de Compostela. När man kliver in ser man ett stort klot med tänd rökelse i taket, och ursprunget är förstås att dölja stanken från de illaluktande pilgrimsvandrarna.


3 kommentarer:

 1. Jag älskar rökelse!! Jag köpte en sådan incensario i lera som syns i förgrunden när jag var i Sevilla för mer än 20 år sedan på Semana Santa! Det var den finaste Påsken som jag någonsin har upplevt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sevillapåsken är verkligen något speciellt. För många här är det det viktigaste som händer under året.

   Radera
 2. Vad trevligt. Sån vill jag ha.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget