måndag 5 december 2011

Moonspell

En utmärkt andra adventshelg, om än inte julig på något sätt. Vi har inte ens haft tid att tända ljusen i olivstaken.
Lördag: Promenad på stan, lunch hos svärföräldrarna, och på kvällen konsert. Den portugisiska gruppen Moonspell kom till Sevilla på sin vintage tour, och det i en riktigt bra konsertlokal. Äntligen organiseras konserter i något annat än ökända Sala Q, även om rockkonserter fortfarande bara hörs i små lokaler långt inne i virrvarvet av industriområden.
Förbandet var inget vidare, men hade mycket publik tack vare att det var så kallt ute att man inte kunde gå ut.
Moonspell gjorde en toppenkonsert.
http://www.youtube.com/watch?v=H0eZ16Ddt-U

Hurra för bra konserter!

Söndag: Svampplockning med vänner. Två ställen undersöktes. Det första var i en barrskog där vi trodde att vi skulle få korgen full av níscalos. Det är en delikat svamp (sägs det, har aldrig smakat) som känns igen på att den blöder orange vätska när man skär den i foten.
Fem sådana svampar fann vi, och vi tittade avundssjukt på svampplockarna som parkerat framför oss, som kom tillbaka med tre fulla korgar med svamp, stora fina exemplar, och dessutom ett knippe vildsparris.
Vi åkte vidare till nästa svampställe, där vi var med svampexpeditionsgruppen, för att plocka gallipiernos, och hittade... två exemplar.

Skönt att gå i skogen, även om man inte hittar svamp.
Men det fanns gott om en annan sort som en av oss tyckte sig känna igen. Det var en rätt stor, brun svamp med rödbrun klibbig hatt som färgade av sig. Han som hittade och plockade svampen blev alldeles röd om händerna av en färg som inte gick bort. Inte klibbet heller.
- Man kan tro att du har dödat någon.
Korgen fylldes av klibbsvampen, och när det inte fick plats mer gick vi tillbaka till bilen för att äta tortilla, bröd, salsichon och pastasallad. Sedan åkte vi tillbaka, drack lite varmt på baren i Las Pajanosas och åt pastelitos medan vi funderade på vad vi skulle göra med klibbsvampen. Vi var ju inte säkra. Tänk om den är giftig?
Vi frågade en på baren om han kände till den, och han trodde att det var en ätlig svamp.
Vi behöll korgen här och inledde mejlkontakt med organisatören för svamputflykten förra vecka. Vi fick namn på svampen, den tillhör suillus-familjen och vi ska laga till något av den imorgon, även om den sägs ha mycket lite smak.

Giftig? Ätlig? Det visar sig på tisdag kväll ...

Nu tar jag lite paus. Hinner inte skriva något förrän på onsdag, för vi ska åka till Èvora i Portugal. Rapport kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ny gadget

ny gadget