torsdag 8 december 2011

Spanien vs Portugal

Även om Spanien inte är tipp topp så är det i alla fall inte så illa som Portugal, säger man ibland här.
Ekonomin är väl ett exempel. Jag är inte insatt. Inte alls. Men det verkar faktiskt vara så att det är värre med Portugals ekonomi än med Spaniens, och ett led i att försöka hålla landet uppe är tydligen att det från och med igår, onsdag, kostar pengar att åka in i landet. Spanjorerna protesterar förstås, och säger att de kommer att sluta åka till Portugal. (Många spanjorer som bor nära gränsen åker dit och handlar eftersom det är billigare i grannlandet.) Jag vet inte jag. Om det handlar om ett par euro spelar det nog ingen roll, men om det är som det sägs, att man får köpa kort för 60 euro, kort som gäller för några resor bara, lär nog Portugal få mindre besökare hädanefter.
Men Portugal behöver pengar, liksom Spanien, vilket verkar vara anledningen till ständigt stigande antal böteslappar som delas ut för allt möjligt här. Det gäller att passa sig.
Spanjorerna säger att portugiserna kör mycket sämre än de själva, vilket jag konstaterar inte stämmer.  Vore det inte så farligt skulle jag skratta åt alla som sicksackar sig fram på vägarna, och som lägger sig tätt, tätt bakom framförvarande bilar för att skrämmas innan de kör om.
Portugal vinner helt klart på vänlighet.
Det är möjligt att jag har hamnat i den mest ovänliga delen av Spanien, där man blir förvånad varje gång som en kassör lyfter på huvudet och tittar på en, affärsbiträden inte står och pratar med kompisar eller i telefon istället för att hjälpa kunder, varje gång som man inte blir ovänligt bemött på en bar. Men det händer inte så ofta.
Märk väl. Privat är spanjorer trevliga, tro inget annat.
Och dessutom: toaletterna!
Sevilla är ökänt för att inte ha offentliga toaletter. Man brukar bli tvungen att gå och köpa någon på en bar för att få tillgång till toalett. Och alla toaletter, oavsett om de finns på baren, på en bensinmack eller är offentlig, är i samma skick. Sittringen är alltid borttagen och det är urin på porslinsringen. Det finns inget toalettpapper. Finns det papper ligger det utspritt i små bitar på det söliga golvet. Det finns aldrig pappershanddukar. Ofta saknas tvål. Ibland även vatten.
I Portugal finns inte bara offentliga toaletter, alla dass jag har besökt har varit i lika fint skick som hemma.
Intressant va?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ny gadget

ny gadget