tisdag 27 december 2011

Julhelgen

Dan före dan
Jag var på skolavslutning i Jesús skola. Lustigt att fira julavslutning i 20 graders värme, och se de minsta utklädda till snögubbar, de som förmodligen inte ens sett snö.
Hälsade på hos Jesús föräldrar på kvällen. Där väntade julpost; tre kuvert med fina julkort, brev, en kexchoklad, en Bamse-tidning med julkalender samt en påse med kardemumma! Bra början på julhelgen. Det är så roligt att få post!
Spelade spel och åt en massa choklad. Jesús har fått tre chokladaskar av några elever.
Bra jobb han har.

Julafton
Brödet var slut (egentligen gammalt), så vi gick ned för att äta frukost på baren, som var stängd! Provade grannbaren. Helt okej.
Jesús satte igång att förbereda julmat medan jag åkte in till stan och panikhandlade en julklapp. Träffade på Nikki, osm också panikhandlade julklapp.
Ringde hem (till Sverige).
Hemma i Pajanosa väntade dukat bord med lax, sill, potatis, skagenröra, kokta ägg och köttbullar som Jesús hade gjort. De finaste hemgjorda köttbullar som jag har sett.
Och han hade ställt fram vårt lilla julträd på bordet, och lagt två paket under det. Jag la dit mina två också.
Vi kalasade på julmat och öppnade den lilla flaskan med julmust som jag sparat. Åh, så gott!
Sedan hade vi julklappsöppning. Jag fick en doft från L'occitane och en mysig mössa som jag har kikat på många gånger. Han fick en film och tidningen El Jueves som förstås driver med nye premiärministern.
Sedan sov vi siesta och åkte därefter till Jesús föräldrar. Förberedde julmiddagen. Vid tiotiden på kvällen kom Jesús systers lilla familj och vi satte oss till bords.  Tapas i form av chorizo, jamón, caña de lomo, ost, lax, musslor och räkor. Därefter provade vi den ugnstekta kycklingen, och så var det chokladen, och skåla i champagne som traditionen påbjuder för att få ett lyckosamt nytt år.
När vi kom hem vid 2-tiden var vi trötta och somnade snabbt.

Juldagen
Jullunch hos Jesús föräldrar. Anlände med lösskägg, vise man-krona, luva och trumpet. Hela familjen där, med Jesús syskons familjer. Tapas av det som blev över dagen innan, och paella. Hemgjord flan och drömtårta.Och valnötter och russin. Det här var dagen då jag lärde mig vad en nötnyckel är. Fantastisk uppfinning i form av ett hjärta. Man sticker in hjärtspetsen i den mjuka delen av valnöten och vrider om.Plopp, så delar sig nöten i två.

Annandagen
Träffade vänner i stan. Åt på en bra peruansk liten restaurang. Eftermiddagste och vattenpipa på en tetería i Triana.
Tomtning för Nikki.
Hon blev rädd.
Skoj.
Kan inte ge fler detaljer förrän alla tomtningar är klara.

En liten flaska julmust hade sparats.

Klappar på julafton även i Spanien. Åtminstone hemma hos oss.

1 kommentar:

  1. Låter som att det går att fira jul i Spanien också. Hur gick det med tomtningen? Skulle ni inte göra det på Jesus skola?
    Kramar,
    C

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget