torsdag 22 december 2011

Fler än någonsin röstade blankt

Igår la han handen på bibeln och svor eden inför kungen och drottningen under en högtidlig ceremoni. Mariano Rajoy (PP) är nu Spaniens premiärminister.
Vi sa förut att Zapatero, som har varit så tacksam att rita karikatyrer av, nog är lättad över att slippa Spaniens ekonomiska problem, även om det måste svida att förlora valet så stort som socialistpartiet PSOE gjorde.
Alla visste att högern skulle vinna. Men många hade hoppats att 15-M-rörelsens omfattande protester mot att det är så svårt för mindre partier att komma in i parlamentet skulle påverka resultatet. Kanske gjorde det det. Fler än någonsin röstade blankt eller ogiltigt.
Det pratades också om ett mycket lågt valdeltagande, men det sades bara på valdagen och man skyllde på vädret, det regnade lite. Dagen efter var det helt andra siffror och det sades inget mer om valdeltagandet.

Rajoy har lovat att de enda som inte ska lida av de kommande nedskärningarna är pensionärerna.
Jesús bara väntar på att förlora jobbet.
I Madrid till exempel, där högerpartiet varit igång sedan i våras (kommunval, regionval och landsval hålls inte samtidigt) har massor av lärarvikarier slängts ut ur systemet.
Det trixiga här är ju att en lärare själv inte kan söka jobb i statliga skolor. Här är systemet så att man står i kö, och blir uppringd efter hur högt upp på listan man står, och det i sin tur beror på hur många veckor man har jobbat och vilket betyg man fick på senaste tentan. (Alla lärarvikarier måste göra en stor tenta varannan sommar, en sådan som de ägnar hela året åt att plugga till.)
Lärare skaffar sällan familj innan de får en fast tjänst  (som man får till slut när poängen är tillräckligt höga) eftersom de kan sändas iväg att jobba vart som helst.
Blir Jesús av med jobbet flyttar vi till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ny gadget

ny gadget