torsdag 15 december 2011

400 euro i månaden

"Spanjorerna får vänja sig vid att tjäna 400 euro."
Orden är inte mina, de uttalades igår av Juan Rosell från CEOE, ungefär chefernas fackförbund, som en lösning på den höga arbetslösheten. Tanken är att företag ska erbjuda 15-timmarsjobb som de betalar 400 euro för. Minijobb.
400 euro för 15 timmar, det låter ju fantastiskt. Två dagars jobb. På en månad kan man ju bli rik.
Ta vilket butiks- eller barjobb som helst, och få betalar mer än 1 000 euro i månaden. Och då är det inga 40-timmarsveckor vi pratar om.
Arbetare utnyttjas något otroligt. Chefer kan beordra hur mycket gratis övertid som helst, den som protesterar blir av med jobbet. Gå till fackförbudnet med problemet och de konstaterar att så här är det. Ord står mot ord. Det finns inget att göra år saken.

Juan Rosells förslag är inte att man ska ha flera sådana här minijobb i månaden, utan ett. 400 euro i månaden.
Funkar det?
Bostäder kostar som i Sverige. Vi som bor i en by bor billigt, 400 euro i månaden.
Sedan tillkommer den mycket dyra elektriciteten. Vattnet. Maten, som är bara något billigare än i Sverige.
400 euro i månaden
Det handlar inte om att vänja sig vid att leva på lite. Det handlar om vad som är möjligt.

2 kommentarer:

  1. Hm. Hur mycket är 400 i kronor... typ mindre än 4 000, eller hur? Ja, det blir man inte fet på direkt. Om man inte bor i kollektiv kanske. Jobbigt. Usch. Vi vet inte hur bra vi har det och hur mycket vi borde uppskatta alla lagar och förordningar. Men å andra sidan, om folk hade varit nöjda hade vi bott i grottor fortfarande.

    SvaraRadera
  2. Det låter ju helt klart lite trixigt det där :( Resten av spanjorerna kan ju inte komma till vårt fantastiska VGT på sommaren och jobba ihop pengar till hyran :)
    /Chatrin

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget