tisdag 12 augusti 2014

Spansk pappaledighet

Tänka sig.
Disa har passerat två veckor, 17 dagar blir hon i dag.
Jesús har passerat två veckor hemma, vilket betyder att om vi inte hade haft en sådan tur att få ungen mitt i sommaren, på J:s semester, skulle han ha varit tillbaka på jobbet i går redan.
Två veckor får papporna vara hemma med barnet och den nyförlösta mamman.
Två veckor är lite, tycker jag.
Men det är ju bättre än ingenting, vilket kunde ha varit fallet om J inte varit statligt anställd.
Vad då, inte lagligt att strunta i pappaledigheten? Det här är Spanien. Spanien i kristider. Passar det inte att börja jobba direkt är det bara att sluta, hundra andra står i kö för samma skitjobb.


Visste ni förresten att drygt 40 procent av de arbetslösa i Spanien inte har någon inkomst överhuvud taget?

4 kommentarer:

 1. Känner till det där och det är sån enorm skillnad! Återigen tacksam över att bo här. Martin har varit pappaledig sen 1/11... Snart 10 månader. Plus första månaden då V föddes (men 2 veckor var pappaveckor, resten för att jag var sjukskriven). Inte för att man får så mycket pengar, men man FÅR pengar och man FÅR vara hemma med barnet!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är fantastiskt på många sätt. Det är lätt att glömma vad man har när man bor där.

   Radera
 2. Ett eventuellt framtida barn nummer två får bli i Sverige. Här får papporna 8 dagar och mammorna 14 veckor. Hur ser din mammaledighet ut i Spanien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyra månader, så ska inte klaga. Inte över pappaledigheten heller ser jag... Dessutom kan föräldrarna dela de där fyra månaderna mellan sig. Men allt beror förstås på vilket jobb man har, hur länge man kan vara ledig. Är det ett skitjobb så...

   Radera

ny gadget

ny gadget