torsdag 14 augusti 2014

Den absurda p-boten

Vi tar ännu ett exempel på absurda byråkrati-Spanien.

Jesús fick en p-bot förra året.
Boten var gammal.
Här är det så, att får man böter och betalar dem snabbt blir beloppet ganska lågt. Om man låter bli att betala stiger det snabbt.
Den här boten var ett par år gammal och beloppet hade flerdubblats.
Jesús fattade ingenting. Skulle han ha missat att betala en p-bot samt påminnelserna om den? Inte en chans. Han hade inte fått några brev.
Han åkte till myndigheten som har hand om trafikförseelser för att reda ut saken.
Och fick veta: Brev hade minsann skickats ut. Många! Och inte ett enda hade gett respons.
Jesús ville då veta till vilken adress de hade skickats. Och fick höra att breven gått till husets gamla adress. För en sådär tio år sedan bytte kommunen nummer på husen. Boten och påminnelserna hade skickats till en adress som inte längre finns.
Jesús tyckte att det var obegripligt att den här myndigheten inte hade koll på kommunens gamla adressändring och kunde inte förstå varför han skulle vara tvungen att betala så mycket pengar när breven aldrig hade nått honom.
Men det måste han, för det var hans skyldighet att åka till myndigheten och rapportera adressändringen, ifall han någon gång skulle få en böteslapp.
Till andra myndigheter har adressändringen gått igenom automatiskt.

Till historien hör att Jesús ett par år tidigare hade kört för fort förbi en fartkamera utanför Bilbao i norra Spanien.
Den böteslappen gick fram med en gång. Till rätt adress.

7 kommentarer:

 1. Anna-Lena i Frankrike14 augusti 2014 kl. 16:47

  Näe! Stå på er tycker jag! Det är inte hans fel! Han kan ju betala orginalbeloppet men inte de högre beloppet tycker jag. Här i Frankrike brukar man skicka brev och förklara så brukar dom ta bort "extraavgiften"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den händelsen är redan överspelad. Betald, kan man säga. Spanien vann.
   Det där med att skriva brev för att få sänkning känner jag inte igen här, tyvärr...

   Radera
 2. Man blir ju gaaalen!! Det är som han som fått böter för att han kört mot rött ljus på en dubbelfilig motorväg... Trots att det aldrig funnits något stoppljus på den vägen så måste han efter flera år av överklagelser betala, helt obegripligt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Har det hänt på riktigt?!?
   I Spanien blir man ibland frustrerad till bristningsgränsen.

   Radera
 3. Men herre gud! Det är ju helt vidrigt galet! Om ni orkar stå på er, så gör det. Det där är ju bara helt befängt (skrev förresten om p-böter igår, på Citykoll. De är så löjligt låga här i Berlin att det ofta lönar sig att ta en bot istället för att parkera).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är det brist på parkeringsplatser som gör att man hellre riskerar en böteslapp än ägnar timar åt att leta efter en lucka och sedan ta sig dit man nu skulle. Platsbristen har skapat zooner där det är mer eller mindre okej att parkera olagligt om man inte hindrar trafiken, eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med platser.
   P-boten är betald.

   Radera
  2. Ibland är det mer värt att bara betala och glömma är att fortsätta bråka. Särskilt när man precis fått en liten bebis... Kram!

   Radera

ny gadget

ny gadget