fredag 13 juni 2014

Virgen del RocíoFör några veckor sedan var vi på romería, som ni kanske minns.
Det var en liten by-romería. Den här veckan har Spaniens största romería i El Rocío varit, och det är Virgen del Rocío som firas.
Otroliga folkmassor avgick förra veckan i processioner, med målet den lilla byn El Rocío i Huelva. Folk åker från hela Spanien. En av de mest populära processionerna är den som avgår från Triana i Sevilla. Härifrån körs oxdragna vagnar, det rids på hästar och skjuts raketer och spelas musik. En ren folkfest. Många går ut på gatorna för att titta när Trianas vagnar ger sig iväg, och även när de kommer tillbaka en vecka senare.
Jag har sett det en gång och vill inte göra om det. Vilket djurplågeri.
Varje år dör också mängder av hästar längs vägen.
Vägen till El Rocío är en fest för deltagarna. Det äts och dricks i mängder. Ja, hela veckan är en enda mat- och dryckesfest.
I gryningen till Rocíodagen förs jungfrufiguren ut ur kapellet av människomassorna som samlats utanför. Alla vill röra vid den och hjälpa till att bära den, och om ni ser på klippet ovan är det ett livsfarligt företag. Filmen är från 2011, jag tror att något har reglerats så att det är lite lugnare nu.

Denna Rocíofest är egentligen inte katolsk till ursprunget. Från början var det fernicierna som firade sin fruktbarhetsgudina med mat, dryck och orgier.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag tror det, såg något inslag på nyheterna som itne alls var lika våldsamt.

      Radera

ny gadget

ny gadget