tisdag 3 juni 2014

Spaniens kung abdikerar

De flesta här blev nog förvånade över måndagsförmiddagens stora nyhet: kung Juan Carlos abdikerar, ny spansk kung blir sonen Felipe.
Kungen är 76 ålder och har genomgått många operationer de senaste åren, men han säger själv att det inte är av hälsoskäl som han avgår. Vilka skälen är talar han dock inte om.

Det är lätt att gissar att det har att göra med de senaste årens skandaler. Kungen är inte särskilt populär längre. Enligt en undersökning vill 60 procent av spanjorerna att kungen avgår. Till kungens försvar brukar man framhålla att det var han som räddade demokratin under stadskuppen 1981, men det har varit för mycket skandaler i nutid för att den händelsen ska hålla populariteten uppe.

Många hävdar att det är dags att införa republik. Två gånger har spanjorerna röstat för republik, och att kungen ändå sitter på tronen beror på att Franco ville det.

Läs gärna Svenska dagbladets artikel.

6 kommentarer:

 1. Det har t o m pratats om detta på nyheterna här i Wales. Annars brukar man inte ta upp mycket från andra länder, förutom gamla kolonier och länder man krigar i. Tror Juan Carlos gör rätt och över låter tronen till någon yngre. Tänk om fler monarker kunde tänka så, fast det beror ju på om den näste är bättre. Ingen nämnd, ingen glömd. Jag bor ju som sagt var i Storbritannien, hum,hum!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, vi pratade faktiskt om Storbrittaniens kungliga, i samband med detta :-)

   Radera
 2. Jag tycker det är bra att han tar steget ned. Dags för lite yngre moderna människor att ta tronen. Även i Sverige och England kan jag tycka att det är dags. Dels för att monarkien ska kunna fortleva, då måste dte moderniseras och återfå popularitet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Här är det dock många som inte nöjer sig med en föryngring, de vill ha republik och kräver folkomröstning.

   Radera
 3. Hej Annika!
  Hoppas det blir republik i framtiden överallt. Slipper man så fort man öppnar en gammelmedia se all lyx som dom vältrar sig i. Tycker man skulle kunna gå ur som man gör med kyrkan.
  Jag vill inte betala för detta faktiskt :(
  Chao P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katolska kyrkan kan man tyvärr inte gå ur... En anledning till att vi inte tänker låta barnet döpas.
   Jag tycker att det mest rättvisa vore en folkomröstning i det här läget, när nu så många kräver det.

   Radera

ny gadget

ny gadget