torsdag 19 juni 2014

Regeringens hot mot republik-demonstranter

I dag ska kronprins Felipe krönas till Spaniens nye kung.
Den gamle kungen kommer inte att närvara. Officiellt för att inte stjäla uppmärksamhet från sonen, men det låter som en underlig förklaring.
Att inte heller Felipes syster, prinsessan Cristina, kommer att vara på plats förstår man att det beror på skandalen; maken som sitter upp över öronen i en av de mest omtalade bedrägerihärvorna och hon själv som har förhörts om sin inblandning och kännedom om händelserna.

I Spanien råder en upprörd stämning. Det är många som vill ha republik. Spanjorerna röstade för republik (för andra och sista gången) 1931, men monarkin återinfördes av Franco som hoppades på en värdig ersättare i kung Juan Carlos, som uppfostrats av diktatorn med syftet att följa i dennes spår. Nu blev det ju inte som Franco hade tänkt sig, kungen räddade istället demokratin i Spanien vid statskuppen 1981.

Det har protesterats sedan beskedet om kungens abdikering, folkmassor har krävt folkomröstning om monarkins varande, men det har ignorerats.
I dag väntas massdemonstrationer i hela landet mot monarkin, och regeringen svarar våldsamt med hot i nyheterna om skarpskyttar som ligger beredda att skjuta om något händer, om demonstranterna går för långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ny gadget

ny gadget