måndag 16 juni 2014

Kusthelg och ont i benet

41 grader mättes i Sevilla i helgen.
Med en sådan värme kan man inte göra någonting annat än att dra ner persiennerna och sitta instängd med luftkonditioneringen.
Så vi åkte till kusten, till J.s föräldrars sommarlägenhet.
Jag kan knappt beskriva lättnaden av att öppna bildörren och känna en sval vind med doft av hav och barrträd.
Skillnader mellan att vara på Huelvakusten och i Sevilla på sommaren :temperaturen är alltid lägre, när det blåser svalkar vinden (i Sevilla är den het som från en hårtork), på natten sjunker temperaturen märkbart, och man kan bada.
Jesús hade knappt sovit på natten på grund av värmen och gick och la sig med en gång, jag satte mig på balkongen och läste och åt sockerkaka. Ljuvligt.
Sedan ringde Jesús mamma och uppmanade oss säkert fem gånger att vi inte fick ta för långa promenader. J hade nämligen ringt dagen innan och frågat om jag kunde låna den gamla käppen som finns hos hans föräldrar. Benet har blivit sämre.
Jag tyckte att smtalet var väldigt lustigt. Det var ingen risk alls att vi skulle gå några långa promenader. Vi lyckades ta oss till mataffären tillsammans, enbart genom att jag hängde på J:s axel och vi stannande för vilopauser åtminstone fyra gånger på vägen (det är 50 meter dit), och det var dagens stora kraftansträngning, jag klarade inte mer. Att gå ner till stranden var helt uteslutet. De senaste dagarna har jag rört mig i lägenheten genom att klamra mig fast på möblerna eller ta stöd mot väggarna för att inte ramla, den där muskeln gör så ont. Jesús gör allt, hämtar saker, handlar, lagar mat, ja allt.
Jag känner mig instängd och uttråkad, men är väldigt glad över alla böcker som har kommit med posten, och över filmerna och tv-serierna jag fick av en vän i julas.
Nästa dag tyckte jag att benet var lite bättre, så vi gjorde ett försök att ta oss till stranden. Vi tog bilen och parkerade precis vid sanden. Det fanns plankor att gå på en bit. Olyckligtvis var det ändå 100 meter att gå från vgen, men det gick, vi tog oss faktiskt fram till slut. Det var lågvatten och långgrunt och för långt att gå till stället där man kunde doppa sig, så jag gav upp försöket med att bada, men det var skönt att sitta i skuggan av parasollet och läsa och äta miniräkor ur en pappstrut som vi köpte av en försäljare.

Senare upptäckte vi att poolen som hör till husen hade öppnat så vi gick dit. Vi visste inte om jag skulle kunna ta mig i och ur, men det finns en elstol som kan höjas och sänkas i vattnet att ta till i nödfall. Det gick ändå, som tur är, jag lät mig falla i vattnet och tog mig upp själv sedan. Det var helt underbart i vattnet. Men vad folk stirrade. Det såg väl ut som om jag skulle föda, höggravid och fastklamrandes i Jesús när vi långsamt stapplade tillbaka.
När vi skulle åka tillbaka till stan sparkade jag till väskan, utan att tänka efter, för att rulla ut den ur hissen, och det var jättedumt, för sedan gjorde benet så ont att jag inte visste hur jag skulle ta mig de tre metrarna från hissen till ytterdörren, men även det gick till slut, och jag tog mig in i bilen också, illamående av smärta.
Vi hämtade upp käppen hos J:s föräldrar och nu börjar jag vänja mig vid den, den är en trygghet faktiskt och jag kan släppa möblerna.

I morgon ska temperaturen sjunka. Ser fram emot det!

10 kommentarer:

 1. Har du varit hos läkare med benet? Man har nämligen mycket ökad risk att få blodpropp i benet när man är gravid och är du inte hundra säker på hur det gick till när det onda kom så vore det inte fel att kolla upp det. De utesluter blodpropp med hjälp av (oftast) ultraljud

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har träffat en läkare, han säger att det är en muskel, eller möjligtvis muskelfäste, som påverkats av den ökade vikten. Det är visst inte ovanligt att gravida får ont där. Det onda sitter i låret, och det verkar som om blodpoppar börjar i vaderna?

   Radera
  2. Jag blev genast orolig för samma sak eftersom jag själv fick blodpropp, förvisso efter förlossningen (men pga förlossningen och den ökade risken). Det började mycket riktigt i vaden, men behöver ju inte alltid göra det även om det är vanligast (djup ventrombos). Bra att du kollat upp det. Har man blodpropp är det ofta spänt, jätteömt och man kan inte stödja på benet alls. Kan även vara svullet. Varierar säkert, men ha det under bevakning så att dessa symptom inte stämmer in. Gör de det - åk in direkt! OM det är en propp och den släpper är det megaakut... KRYA!

   Radera
  3. Absolut. De symptomen stämmer inte riktigt på mig, så det är nog bara en ond muskel. Inte roligt det heller, men bättre än blodpropp, det är ju inte farligt i alla fall.

   Radera
 2. Fy... Det där låter inte alls kul!! Håller med Lisa, du kanske borde kolla upp benet. När var det nu du skulle ha? Misstänker att en varm sommar i Sevilla inte är nån hit när man e höggravid... Jag undviker att åka till Granada på sommaren. Det ska vara nåt väldigt viktigt för att jag ska åka dit då. Försett par år sen åkte vi på ett bröllop i mitten på juli!!! Men hallå??? Hur tänkte dom där... Vem vill ha ett bröllop i 40-graders värme ?? ;-) Ett stort tack till den som uppfann abanicon !! Hade träningsvärk i armen efter allt viftande ;-) Nä men allvarligt! Förstår verkligen att du lider... Skönt i alla fall att ni har möjlighet att åka ut till kusten. Det här kommer att gå bra ska du se. Ett, tu, tre så har du världens sötaste bebis i dina armar och allt annat e glömt :-)
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Benet uppkollat, inget att göra åt det. Enligt BF är det sju veckor kvar. Pust! Fast tiden går fort ändå.
   Solfjädern är en fantastisk uppfinning, vad skulle man göra utan den? Knasigt namn förresten, solfjäder? Elle rheter det så? Nu blir jag tveksam när jag skriver...
   Har en bekant som var på bröllop förra helgen, i Córdoba, 40 grader. Bröllopet böjade visserligen klockan 21 men värmen var plågsam.
   Det är bäst att hålla sig borta från södra Spanien på sommaren! Ska minnas det om ett syskon någonsin kommer på tal:-)

   Radera
 3. Fy vad jobbigt! Tur du har havet. Krya på dig och kolla upp benet! /Anna Malaga

  SvaraRadera
 4. Ta hand om dig! Nu är det inte långt kvar! Böcker och DVD´s! Sedan blir det inte så mycket av den varan på ett tag :) Ordet uttråkad kommer försvinna från ditt vokabulär, så njut av det med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha! Ja, jag ska njuta av uttråkningen! Du har säkert rätt, jag kommer snart att sakna den och tiden för böcker och filmer!

   Radera

ny gadget

ny gadget